Lifestyle

Oniholiza – odvajanje nokta od podloge – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Oniholiza i što ju uzrokuje

Oniholiza je stanje u kojem se nokat od kože koja je ispod njega. Oniholiza je vrlo često stanje koje traje i do nekoliko mjeseci. Oniholizu može uzrokovati ozljeda do kojih dolazi na razne načine pa tako i nošenjem uskih cipela. Oniholizu može uzrokovati i alergija na neke određene sastojke u proizvodima, ili same proizvodi koji se koriste na noktima, poput umjetnih vrhova noktiju i kemijskih sredstava uklanjanje laka. Psorijaza i gljivice na noktima uzrokuju oniholizu kao simptom.

Još neki od uzroka oniholize su reakcije na traumu te na sistemski lijek.

Nokti su prikaz ukupnog zdravlja pa je zato i bitno obraćati pažnju na njih. Ako nokti imaju nekih problema i ako izgledaju nezdravo, vrlo lako je moguće da se događa nešto drugo, opasnije u tijelu.

Bolest štitnjače i ozbiljna infekcija kvasca mogu biti prepoznate po oniholizi, što znači da tijelo sigurno ne dobiva dovoljno potrebnih vitamina i minerala kao što je željezo ili neki drugi.

Simptomi koji uzrokuje Oniholiza

Kod oniholize nokti ostaju čvrsti, glatki i bez određenih znakova upale. Oniholiza nije bolest nokta pa s time nokat ne mijenja boju i ne vidi se po noktu da postoji problem. Boja se mijenja na površini donje strane nokta, koja se još naziva i diskoloracij. Primjedbom ovog simptoma može se uvidjeti bolest.

Nokat se prvo počinje odvajati na vrhu tj. na rubu gdje se spaja s kožom. Od tog dijela lagano se odvaja prema svom korijenu. Situacija gdje se nokat počinje odvajati od korijena je iznimka koja se dešava u slučajevima gdje je uzrok psorijaza. Naziv za ovaj simptom je onihomadeza. Moguće je da se nokat počinje odvajati i na rubovima ali takva situacija je rijetka.

Dakle, Oniholiza je poremećaj gdje se nokat lagano odvaja, obično od ruba, ali moguće i od korijena i bočnih krajeva. To je poremećaj koji se češće događa kod osoba ženskog spola i to u odrasloj dobi.

Kako se Oniholiza liječi

Liječenje oniholize ovisi o samom uzroku zbog kojeg je i došlo do postojećeg stanja. Kod liječenja se uvijek liječi uzrok tj. osnova bolest. Prvi koraci kod liječenja oniholize su najčešće izmjene u prehrani u koju se mora ubaciti raznovrsna hrana koja sadrži sve važne i potrebne vitamine i minerale za tijelo, od kojih je jedan od važnijih kalcij. Promjene izazvane oniholizom nisu trajne, ali da bi se vratile u normalno stanje potrebni su mjeseci.

Nokat koji je odvojen od kože važno je odrezati skroz do dijela gdje se počinje odvajati. Nokat koji se odvoji se neće više spojiti na kožu. Ako se Oniholiza ne liječi moguće su posljedice koje će kasnije utjecati na rast nokta.

Kada se radi o infekciji, daje se injekcija kortikosteroida. Injekcija se daje u korijen nokta, što je vrlo bolan proces koji se mora raditi pod lokalnom anestezijom. Kod gljivičnih infekcija se moraju uzimati tablete.

Oniholiza se vrlo uspješno liječi unosom hrane bogate karotenom.

Tagovi:

#Oniholiza #odvajanje #nokta #podloge #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši