Lifestyle

Oštećenje atrioventrikularnog kanala – uzrok, simptomi, liječenje

Što je oštećenje atrioventrikularnog kanala?

Oštećenje atrioventrikularnog kanala možemo opisati kao kombinaciju različitih abnormalnosti kod srca koje su prisutne pri rođenju. Navedeno oštećenje se ponekad isto tako naziva i oštećenjem endokardijalnih jastučića te atrioventikularno septalno oštećenje. Navedeno stanje se javlja kada postoji rupa između same komore srca i kada postoje problemi s zaliscima koji su odgovorni za protok krvi do srca. Oštećenje atrioventrikularnog kanala će nažalost pridonijeti stanju gdje se dodatna krv cirkulira u pluća, što će uzrokovati preopterećenje u radu srca i za posljedicu nastaje povećanje.

Navedeno oštećenje se često povezuje sa Downovim sindromom. Ukoliko se navedeno stanje ne liječi, ono može dovesti do zatajenja srca i povećanja krvnog tlaka u plućima. Liječnici će često savjetovati operaciju djeteta u prvoj godini života kako bi se zatvorila nastala rupa i kako bi se sami zalisci rekonstruirali. Navedeno oštećenje nastaje kako se fetus razvija, točnije, kako se srce razvija. Nažalost, uzroci navedenog stanja su i dalje nepoznati, no stručnjaci ih povezuju sa abnormalnostima koje nastaju u pravilnom razvijanju fetusa. Upravo zato je bitno voditi zdravu i nadgledanu trudnoću.

Oštećenje atrioventrikularnog kanala uzroci i simptomi

Navedeno stanje i dalje predstavlja određeni misterij. Oštećenje atrioventrikularnog kanala nema specifične uzroke nastanka, no postoje određeni čimbenici rizika na koje valja pripaziti: Downov sindrom, virusne bolesti koje se mogu razviti u ranoj trudnoći, roditelji koji je imao navedeno oštećenje, konzumacija alkohola prilikom trudnoće, slabo kontroliran dijabetes za trudnoće, uzimanje određenih lijekova tijekom trudnoće. Trudnicama se preporučuje da se redovito konzultiraju sa svojim liječnikom i ginekologom oko konzumacije određenih lijekova. Danas poznajemo dvije vrste navedenog oštećenja, djelomični ili potpuni.

Djelomični se fokusira samo na dvije gornje komore, dok se kompletno oštećenje odnosi na kompletni atrioventrikularni kanal. U oba slučaja, događa se to da krv slobodno kola do pluća. Koji su simptomi? Oštećenje atrioventrikularnog kanala donosi sljedeće simptome: Djelomični oblik – Aritmija, otkazivanje rada srca, visoki krvni tlak u plućima. Potpuni oblik – Otežano disanje, gubitak apetita, slabo dobivanje kilaže, plavkasta boja na usnama i koži. U oba oblika mogu se pojaviti i navedeni simptomi: Umor, otežano disanje, oticanje nogu, zadržavanje tekućine u tijelu, povećano znojenje, česta pospanost, nepravilni otkucaji srca. Liječnika je potrebno posjetiti ukoliko primijetite navedene simptome.

Oštećenje atrioventrikularnog kanala liječenje

Ako dijete ima djelomično oštećenje atrioventrikularnog kanala, tada liječnik ne može odmah otkriti da je riječ o navedenom stanju. Potpuno oštećenje je moguće prepoznati, jer se prvi simptomi javljaju samo nekoliko tjedana nakon rođenja. Kako dijagnosticirati oštećenje atrioventrikularnog kanala? Fizičkim pregledom, ehokardiogramom, kateterizacija srca. Kako će izgledati liječenje? Operacija je potrebna kako bi se ispravilo djelomično i potpuno stanje. Tijekom operacije, stručnjak će zatvoriti rupu zakrpama koje će postati dio septuma.

Djelomično oštećenje zahtijeva i popravljanje mitralnog zaliska, ili njegovu zamjenu. Potpuni oblik traži rekonstrukciju zalizaka ili njihovu zamjenu. Što nakon operacije? Nakon saniranja štete, dijete će vrlo vjerojatno voditi normalniji život, međutim, dijete će tokom rasta i razvoja morati ići na doživotne kardiološke preglede jednom godišnje kako bi se vidjelo da li je sve u redu. U određenim slučajevima moguće je slabljenje zalizaka s vremenom, što će zahtijevati dodatnu operaciju ili liječenje. Žene koje su prošle navedeno oštećenje mogu očekivati normalnu trudnoću, iako je mogući razvoj istog problema kod razvoja fetusa.

Tagovi:

#Oštećenje #atrioventrikularnog #kanala #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši