Papatači groznica – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Papatači groznica?

Contents

Papatači groznica se može opisati kao akutno i infektivno oboljenje koje je karakteristično po jače izraženim simptomima infekcije. Navedena groznica se može opisati kao sezonsko obolijevanje, a ona se prenosi preko komarca imena Phlebotomus pappataci koji je aktivan za ljetnih mjeseci. Ova groznica se pojavljuje u Hrvatskoj, najčešće u priobalnim kraljevima koji se prostiru od Dalmacije do Istre. Tko najčešće obolijeva? Papatači groznica se najčešće pojavljuje kod manje djece, djece koja su nova u priobalnim krajevima.

Nakon što dijete dobi i preboli navedenu groznicu, ono stječe doživotni imunitet. Navedena groznica može sadržavati više tipova virusa u sebi, što znači da je moguće da će jedna osoba preboljeti bolest više puta. Kako se zaštitit od navedene groznice? Ukoliko ljetnu sezonu provodite uz more koje je u blizini raslinja ili šume, tada je poželjno da sa sobom nosite razne preparate koji odbijaju insekte. Dovoljno je koristiti sprej za zaštitu od uboda, kao i ostale svakodnevne repelente protiv komaraca i ostalih kukaca

Papatači groznica uzroci i simptomi

Zašto nastaje Papatači groznica? Glavni uzrok nastanka je ugriz komarca iz roda Phlebotomus pappataci. Koji su simptomi koji nastaju nakon ugriza? Osim blagog otoka koji je karakterističan nakon uboda, pojavljuje se povišena temperatura koja traje kratko, dolazi do osjećaja kako ste bolesni, osjećaj bolova po cijelome tijelu. Navedenu groznicu se može prepoznati po trakastoj injiciranoj spojnici. Papatači groznica može donijeti i dodatne simptome u obliku: Povraćanja, opstipacije, proljeva, osjećaja vrtoglavice.

Navedena bolest će se najčešće povući bez ikakvih komplikacija, no oporavak se može odužiti. Kada posjetiti liječnika? Ukoliko primijetite ugriz komarca nakon kojeg se pojavljuju gore navedeni simptomi, tada bi bilo poželjno da obavite opći liječnički pregled. Što liječnik može učiniti? Ukoliko se ustanovi da je riječ o navedenoj groznici, tada Vam liječnik može prepisati korištenje lijekova koji su fokusirani na snižavanje temperature i ublažavanju bolova. Groznica će se često povući nakon par dana bez dodatnih komplikacija, što pridonosi uspješnom liječenju bez daljnjih komplikacija.

Papatači groznica liječenje

Nakon 2 do 6 dana, bolest će se manifestirati skokom temperature do 40 stupnjeva, a bolesnici će osjećati prve znakove glavobolje, bolova u mišićima. Postepeno će se pojaviti mučnina. Nakon tri dana groznica će krenuti popuštati sama od sebe. Nema određenog liječenja za navedenu bolest. Nakon utvrđene dijagnoze, liječnik može prepisati lijekove za snižavanje temperature ili lijekove za bolove. U većini slučajeva, oboljelima se preporučuje odmor, lakša prehrana, minimalno kretanje, tuševi, liječenje je osnovno.

Bez obzira na svoje ime, Papatači groznica nije ozbiljno stanje. Kako prevenirati nastanak groznice? Papatači groznica se može izbjeći korištenjem repelenata protiv komaraca i ostalih kukaca. U uništavanju navedene groznice najveću ulogu ima zaprašivanje i uništavanje komaraca. Kako bi izbjegli moguću zaradu, preporučuje se kretanje i kupanje u područjima koja nisu u blizini niskog raslinja ili šuma. Općenito je poželjno izbjegavati vlažna mjesta koja su pogodna za razvoj komaraca. Navedena vrsta komarca ima radijus kretanja do 150 metara, što znači da ako prepozna miris koji mu ne odgovara, on će prijeći na drugu žrtvu.

Tagovi:

#Papatači #groznica #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar