Lifestyle

Pentasa – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Pentasa i njegovo djelovanje

Lijek Pentasa sadrži mesalazin i pripada skupini lijekova salicilati, djelotvoran je i učinkovit kod liječenja kroničnih upalnih bolesti crijeva koje imaju popratno krvarenje kao što su Crohnova bolest, te ulcerozni kolitis. Međutim, ukoliko imate poremećaje i oštećenja organa jetre ili bubrega ovaj lijek se ne preporučuje jer bi mogao pogoršati funkcioniranje jetre i bubrega. Također je potreban oprez ukoliko ste alergični na bilo koji sastojak lijeka, stoga proučite sastojke lijeka.

U kombinaciji sa drugim lijekovima može doći do komplikacija kao na primjer u kombinaciji sa lijekovima za artritis i lijekovima za autoimune bolesti, te imunosupresive i lijekove za autoimune bolesti kao što je azatioprin. Ovaj lijek se može koristiti kod djece između 6 i 18 godina no uz strogi nadzor liječnika.

Lijek Pentasa su u trudnoći koristi samo kada je neophodan, a tokom dojenja se ne preporučuje jer kroz majčino mlijeko lijek dolazi i do djeteta kojem bi lijek mogao naškoditi. Ovaj lijek ne utječe na sposobnost vožnje i upravljanje strojevima.

Lijek Pentasa i njegove nuspojave

Nuspojave u terapiji lijekom Pentasa se javljaju u obliku mučnina, povraćanja, proljeva, te bolova u trbuhu, a moguće su i glavobolje i osipi po koži. Kod nekih osoba se može pojaviti upale u području srca kao što su perikarditis i miokarditis, praćeno otežanim disanjem i bolovima u prsima i nepravilnim otkucajima srca.

Kao nuspojave u terapiji ovim lijekom se javljaju i upala gušterače, nadutost u trbuhu uz vjetrove, te omaglica. Vrlo rijetko kao nuspojave lijeka Pentasa javljaju se anemija i krvni poremećaji, bolest jetre što može uključivati i žuticu uz žutu boju kože i bjeloočnica i bijede stolice. Mogući su poremećaji u radu bubrega te se može pojaviti i krv u mokraći, te sakupljanje tekućine u tijelu i otekline.

Ujedno se mogu pogoršati osnovna stanja zbog koji se i prvobitno uzela terapija ovim lijekom, ali i periferna neuropatija kod koje živci u rukama i nogama izazivaju ukočenost i trnce. Gubitak kose, bolovi u mišićima i zglobovima, upale zglobova, ali i upale u raznim organima u tijelu, promjena boja mokraće u tamnu boju, te sjeme sa smanjenim brojem spermija su također moguće nuspojave ovog lijeka.

Iskustva u terapiji lijekom Pentasa

Iskustva osoba koje su bile na terapiji lijekom Pentasa su i da lijek izaziva alergijske reakcije koje se očituju otežanim disanjem, oteklinama lica, grla, jezika te mogu biti vrlo opasne, pa je u takvim situacijama potrebno potražiti liječničku pomoć i to hitno. Neke su osobe imale i vrućicu, a ukoliko nuspojave koje su se pojavile traju dulje vrijeme potrebno je obratiti se liječniku po savjet o nastavku terapije.

Svatko toko je bio ili jest na terapiji lijekom Pentasa iz svog iskustva će vam potvrditi da je lijek djelotvoran, međutim nuspojave u terapiji ovim lijekom nisu rijetkost, te je moguće da nuspojave potraju dulje vrijeme. Osobe koje su zabunom uzele duplu dozu će vam savjetovati da se hitno javite liječniku i uzmete sa sobom lijek kako bi liječnici znali sa kojim lijekom ste se predozirali.

Također nemojte sami prekidati terapiju već to napravite u dogovoru sa liječnikom koji vam je terapiju i propisao. S obzirom da se lijek izdaje isključivo na recept nije ga moguće kupiti u ljekarni, a doze se određuju individualno ovisno o zdravstvenoj situaciji u kojoj se nalazite i intenzitetu bolesti.

Tagovi:

#Pentasa #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši