Phenobarbiton – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za što se koristi Phenobarbiton?

Contents

Phenobarbiton pripada u skupinu lijekova pod imenom barbiturati, točnije, oni pripadaju u još jednu skupinu lijekova koji se zovu antiepileptici. Lijekovi iz navedene skupine se koriste za liječenje epilepsije. Phenobarbiton se primjenjuje kod liječenja svih oblika epilepsije, njegovo djelovanje se pokazalo uspješno kod svih oblika epilepsije – osim kod vrste petit mal ili apsans. Navedeni lijek će biti propisan s strane liječnika nakon što dijagnoza pokaže potrebnu za njime. Što morate znati prije korištenja navedenog lijeka?

On se ne bi smio uzimati u sljedećim slučajevima: Ako imate alergiju na fenobarbital ili druge barbiturate, ako imate poremećaj sinteze vezan za hemoglobine u crvenim krvnim stanicama, ako imate jetrene te bubrežne tegobe, ako imate bilo kakvih problema s otežanim disanjem, ako ste prije iskusili ovisnost o sedativima te hipnoticima. Prije početka uzimanja navedenog lijeka potrebna je liječnička konzultacija, kao i upućivanje liječnika u vaše zdravstveno stanje. Ovisno o liječenju, terapija može biti dugotrajna ili kratkotrajna. Pri duljem liječenju, bolesnik će morati uzimati dodatke vitamina D i folnu kiselinu.

Phenobarbiton primjena i mjere opreza

Kako se uzima Phenobarbiton? Lijek se mora uzimati točno po propisima liječnika. Svaki pacijent dobiva zasebnu terapiju, jer liječenje ovisi o težini stanja i učestalosti napadaja. Doza lijeka se nikada ne smije samostalno određivati niti ukidati bez savjeta stručnjaka. Uz uzimanje navedenog lijeka, liječnik će preporučiti redovne medicinske kontrole kao i praćenje razine lijeka koji je dostupan u krvi. Nagli prekid liječenja može uzrokovati napadaje stezanjem. Odrasli bi trebali uzimati od 60 do 180 mg na dan, obično navečer uz čašu vode. Starijim i mlađim osobama se određuju manje doze. Što ako dođe do predoziranja? U slučaju da ste se predozirali, ožete osjetiti sljedeće simptome:

Pospanost, smetenost, problemi kod govora, trzanje, niža tjelesna temperatura, niski tlak i probleme s disanjem. U slučaju predoziranja bitno je zatražiti medicinsku pomoć. Što ako ste prekoračili dozu? Duple doze se ne preporučuju, što znači da je sljedeći dan bitno nastaviti s redovitim uzimanjem. Upozorenja i mjere opreza su sljedeća: Phenobarbiton se nikada ne smije uzimati na vlastitu ruku bez liječničke konzultacije. Manji broj osoba je doživjelo suicidalne misli i pokušaje samoubojstva, zato je bitno ispravno se informirati o korištenju lijeka. Primjenom navedenog lijeka moguća je pojava potencijalno životno opasnog osipa, zato je potrebno gledati reakciju tijela na korištenje lijeka.

Phenobarbiton nuspojave i liječenje

Kao i svaki lijek, Phenobarbiton također donosi određene nuspojave koje se mogu i ne moraju manifestirati na pacijentu. U najčešće nuspojave ubrajamo: Sedaciju, omaglicu, nesvjesticu i vrtoglavicu, glavobolju, poremećaj kretanja i ravnoteže, seksualna disfunkcija, tjeskoba i smetenost, umor. Manje česte nuspojave su: Megaloblastična anemija, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu i zatvor, oštećenje bubrega, sniženje krvnog tlaka, sindrom preosjetljivosti, oslabljena funkcija jetre, depresivne poremećaje.

Ostale nuspojave možete pronaći na uputu o lijeku koje dolazi sa svakim pakiranjem. Ukoliko primijetite bilo kakve nuspojave nakon uzimanja lijeka, tada je potrebno obratiti se svom liječniku ili ljekarniku. Phenobarbiton se izdaje isključivo na liječnički recept. Navedeni lijek se kupuje u ljekarni, cijena za pakiranje od 30 komada iznosi 21,77 kuna. Lijek bi se trebao čuvati izvan dohvata djece, na tamnom i suhom mjestu. Prilikom mogućeg isteka valjanosti, obavezni ste zatražiti novu terapiju ukoliko ona nije završila. Iskustva pacijenta na navedeni lijek su uglavnom pozitivna, navode blagu pojavu simptoma koji se povlače stalnom terapijom.

Tagovi:

#Phenobarbiton #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar