Plivačko uho – uzrok, simptomi, liječenje

Plivačko uho uzroci

Contents

Što je plivačko uho i kako ono nastaje? Plivačko uho je upala zvukovoda koja nastaje kada se voda zadrži u ušima te se na toplom mjestu mikroorganizmi razmnožavaju i nastaje upalni proces. Nakon plivanja i ronjenja treba uši očistiti od vode i vlage kako se ne bi zadržala vlaga u zvukovodu i nastala upala.

Osobe koje inače imaju probleme sa alergijama ili su imunokompromitirane izloženije su ovim upalnim procesima. Također uzroci ovih upala mogu biti i ozljede ili nadraživanje štapićima za uši, nošenje slušnih pomagala, slušalica, suhoća kože u zvukovodu, te mehaničko uklanjanje prirodne barijere cerumena može dovesti do ove upale.

Uzrok ovog upalnog procesa, pogotovo ukoliko se učestalo ponavlja može doći do nekrotiziranja tkiva koje se ože proširiti i ozbiljno ugroziti i zdravlje i život osobe. Uzrok upale mogu biti i gljivice koje se mogu prepoznati po dugačkim sivo bijelim nitima uz jaki svrbež uha ako se radi o ovoj vrsti upale.

Plivačko uho simptomi

Najizrazitiji simptom za upalu zvukovoda je jako bolno stanje popraćeno svrbeži koje pojačava intenzitet i boli i svrbeži. Kako zvukovod natekne osoba čuje zvukove nagluho. Kao drugi simptomi mogu se pojaviti iscjedak iz uha i velika osjetljivost na dodir. Limfni čvorovi oko uške mogu biti uvećani jer ti čvorovi reagiraju na upalni proces kad se pojavi plivačko uho.

Ukoliko zanemarujete plivačko uho simptomi se mogu pojačati i proširiti na područje lice i vrata, a osjećat ćete sve veću bol već samim pomicanjem čeljusti. Stoga nećete biti u mogućnosti pričati, normalno jesti i žvakati hranu, pa je to stanje koje se nikako ne bi smjelo prepustiti samoizlječenju jer je uho organ koji je vrlo osjetljiv i može ukoliko se ne liječi dovesti do brojnih komplikacija.

Upalni se proces može proširiti i na dišni sustav, a time inficirati i cijelo tijelo i mozak te dovesti do ozbiljnih komplikacija po ljudsko zdravlje, ali i u životnu opasnost. Posjet liječniku specijalistu vrlo lako će vam biti postavljena dijagnoza i određeno liječenje.

Plivačko uho liječenje

Liječenje kada se pojavi plivačko uho je prvobitno usmjereno na smirivanje jakih bolova i zaustavljanje infekcije kako bi se upalni proces smirio. Lijekovi za bolove će se uzimati oralno, no samo liječenje zvukovoda će biti lokalno na bazi antibiotika fluorokinolona. Bit će potrebno kapati u uho tri puta dnevno do pet kapi sedam dana uzastopno. Ukoliko je došlo do upale srednjeg uha ili oštećenja bubnjića terapija će biti prilagođena tome.

Ukoliko se radi o gljivičnim infekcijama liječenje će biti provedeno antifungalnim otopinama koje će se trebati kapati do 14 dana. Pravovremenim reagiranjem i pravovremenim liječenjem spriječit ćete teže oblike upalnih procesa i izlječenje će biti lakše i brže.

Kada traje liječenje jer imate plivačko uho, odnosno upalni proces u zvukovodu strogo je zabranjeno daljnje vlaženje zvukovoda dok se upala potpuno ne izliječi, što uobičajeno traje desetak dana. Stoga ukoliko ste na ljetovanju i desila vam se ova upala nemojte nastaviti kupati kako ne biste zakomplicirali situaciju sa uhom.

Tagovi:

#Plivačko #uho #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar