Plummer-Vinsonov sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Plummer-Vinsonov sindrom uzrok

Contents

Plummer-Vinsonov sindrom skraćeno PVS je sindrom kojeg karakteriziraju pojava teške anemije zbog nedostatka željeza, pojavljuju se atrofične promjene na sluznici usta, jezika, jednjaka i ždrijela, otežano se guta, a nokti izgledaju oblo poput žlice.

Postoji još nekoliko naziva pod kojom se definira ova bolest, Kelly-jev sindrom, Patersonov sindrom, te niz drugih naziva kojima se ova bolest prepoznaje.

Znanstveno nisu utvrđeni točni uzročnici nastanka i pojave Plummer-Vinsonov sindrom-a, pretpostavka je znanstvenika da su glavni uzroci manjak željeza i minerala drugih vrsta. Također genetska sklonost razvoju ove bolesti ima veliki utjecaj, ali autoimuni faktori koji će pogodovati razvoju sindroma.

Ovaj sindrom češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, čak 90% pogođenih su žene. Uglavnom je povezano uz prehranu u kojoj nema dovoljno željeza, te je potrebno nadoknaditi ovaj mineral umjetnim putem kako bi tijelo dobivalo dovoljno željeza za normalan rad metabolizma tijela. Ovaj sindrom pripada u bolesti gastrointestinalnog trakta, odnosno gastroenterologije, te se kao takvo može i dijagnosticirati i pratiti.

Plummer-Vinsonov sindrom simptomi

Plummer-Vinsonov sindrom se očituje kroz atrofije u ustima, na jeziku, ždrijelu, te jednjaku. Primjećuju se poremećaji kod gutanja, osjećaju se simptomi peckanja na jeziku, disfagija otežano i bolno gutanje. Simptomi kao disfunkcija jednjaka i želuca uvelike će utjecati na probavni sustav te će javiti i probavni problemi.

Mogući simptomi koji se mogu ali i ne moraju pojaviti su pukotine na uglovima usta, na licu seborrhoica dermatitis, konjunktivitis, noćno sljepilo, može doći do kroničnog gastritisa, te porfinuriya. Od težih simptoma moguće je i gušenje i otežano disanje, konstantan umor, te gubitak tjelesne težine zbog nemogućnost gutanja i žvakanja. Koža može biti blijeda, a dolazi i do suženja jednjaka.

Dijagnoza za Plummer-Vinsonov sindrom se postavlja radiološkim pretragama kada se na jednjaku primjećuje hiperkeratoza sluznice uz postojeće simptome koje osoba ima. Također krvnim pretragama se potvrđuje dijagnoza je se kroz krv vidi nedostatak željeza u serumu krvi, pa se ustanovljuje anemija, što je kod žena učestalije nego kod muškaraca.

Plummer-Vinsonov sindrom liječenje

Plummer-Vinsonov sindrom se dijagnosticira kontrastnim radiološkim pregledom, endoskopskim pregledom jednjaka, te krvnim pretragama željeza, feritina, zasićenosti u krvi kojim će se potvrditi radiološka pretraga.

Kako je glavni uzrok manjak željeza, prvo treba ustanoviti što je uzrok manjka željeza jer taj manjak može biti zbog nekog krvarenja na primjer iz probavnog sistema ili zbog autoimune bolesti. Nadoknadom željeza simptomi bi se trebali povlačiti, te bi se otežano gutanje prvo trebalo smanjiti. Pravilnom prehranom koju će preporučiti specijalista hranom bogatom željezom, ali i suplementima željeza uzimajte isključivo prema uputama liječnika jer prevelike količine željeza također mogu biti opasne za zdravlje kao i nedostatak željeza.

Ukoliko se preparatima ne postižu željeni rezultati liječenje se može provesti i mehaničkom diletacijom širenjem jednjaka, te se na taj način omogućuje veliko olakšanje osobi koja ima Plummer-Vinsonov sindrom i pati od simptoma ovog sindroma. Naime, uz bolove i sve simptome osobi se može ozbiljno narušiti zdravlje cijelog organizma i cjelokupan metabolizam.

Tagovi:

#PlummerVinsonov #sindrom #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar