Lifestyle

Postporođajna depresija – uzrok, simptomi, liječenje

Postporođajna depresija nije tek puki poremećaj raspoloženja

Još u stara vremena, kada su porodi u vlastito domu bili normalni i pravilo, a u bolnicu se odlazilo samo ako bi nastupile nepredviđene komplikacije, babica i starije žene su brižno bdjele i nad rodiljom i nad novorođenim djetetom. Govorile su da je prvih šest tjedana najopasnije vrijeme i za rodilju i za bebu i to su znanje bake i majke majke prenosile na kćeri. Naime, postporođajna depresija nije tek puki poremećaj raspoloženja kao baby blues.

Statistike pokazuju da baby blues (promjena raspoloženja, postporođajna tuga) pogađa oko 80 % rodilja, naročito prvorotki i prolazan je, a postporođajna depresija pogađa od 20 – 25 % rodilja i ne nužno samo prvorotki, a pojavljuje se obično u vremenu od 4 – 8 tjedna trudnoće i može poprimiti i vrlo teške oblike poput postporođajna psihoze praćene suicidalnih misli. Neki stručnjaci tvrde da ova postporođajna depresija može započeti i prije poroda, tijekom trudnoće, ali u većini slučajeva promakne nezamijećena.

Postporođajna depresija praćena psihozom se može javiti kod svakog sljedećeg poroda

Baby blues je kratkotrajna tuga koja se javlja često odmah iza poroda, traje do 48 sati i obično prođe sama od sebe, nije ju potrebno posebno liječiti. Postpartalna depresija je ozbiljno stanje, koje treba liječiti, a postporođajna depresija praćena psihozom se može javiti kod svakog sljedećeg poroda majke koja ju je imala kod prvog poroda i to treba pratiti, prepoznati i odmah liječiti. Neke postporođajne psihoze stvarno i završe tragično, zato ih treba ozbiljno shvatiti i liječiti.

Kako se manifestira postporođajna depresija, smjenjuju se ekstremna stanja veselosti i duboke tuge, ili majka ima navalu pomiješanih osjećaja i preplavljenosti emocijama, veliki umor ili hiperaktivnost, pretjerano spavanje ili nesanica, osjećaj krivnje i nedoraslosti problemima. Sve to prati razdražljivost, nervoza, dekoncentriranost, osamljenost, tjeskoba, navale plača, negativne misli, izbjegavanje ljudi zbog straha, strah da ne vole svoje dijete, napadi panike, gubitak interesa za stvari koje je voljela raditi, hobije, gubitak apetita, strah da ne brine dobro o svom djetetu.

Može li se postporođajna depresija prevenirati i izbjeći

Trudnoća u život žene donosi duboke emotivne i fizičke promjene, a trudnice i sam objašnjavaju svoju razdražljivost izrazom “pucaju me hormoni”. Upravo zbog promjene razine hormona izazvane trudnoćom i porodom, pitanje, može li se postporođajna depresija prevenirati i izbjeći postaje suvišno, jer se te hormonalne promjene ne mogu izbjeći. U ublažavanju takvih stanja pomažu dobra educiranost, dobra priprema (tečajevi za trudnice), potpora i pomoć supruga i ostalih članova obitelji, vježbanje, vitamin B 6 i odmaranje kad beba spava.

Fanatični pokušaji da vratite tjelesnu figuru i rigorozne dijete se ne preporučuju dok dojite. Ne morate sve napraviti sami, dopustite obitelji da vam pomogne, uključite supruga u brigu o djetetu, neka se poveže s djetetom i pomogne. Ako se zdravo i redovito hranite, odrijemajte kad god vam beba dopusti, barem šetate s bebom na čistom zraku, ako nemate naviku vježbati, postporođajna depresija i ako se pojavi bit će blaža i kraće će trajati, a može je i ne biti.

Tagovi:

#Postporođajna #depresija #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši