Lifestyle

Prolaktinom – uzrok, simptomi, liječenje

Prolaktinom – tumor hipofize, uzroci

Prolaktinom je dobroćudni, nekancerogeni tumor hipofize, jedan od najčešćih oblika tumora hipofize i najčešći funkcionalni adenom hipofize. Hipofiza je vrlo značajna žlijezda, ima ključnu ulogu pri regulaciji rasta i razvoja, metabolizma i reprodukcije. Žlijezda hipofiza luči prolaktin, hormon rasta, adrenokortikotropin (ACTH), koji stimulira nadbubrežne žlijezde da proizvode kortizol tj. hormon koji je bitan za metabolizam i odgovor tijela na stres. Hipofiza uz pomoć tirotropina ima funkciju signaliziranja štitnoj žlijezdi da proizvodi tiroidni hormon, koji je također uključen u metabolizam i rast. Zatim je hipofiza odgovorna za hormone koji reguliraju ovulaciju odnosno proizvodnju estrogena i progesterona kod žena, te proizvodnju sperme i testosterona kod muškaraca. Ako je hipofiza iz nekog razloga povećana, to može izazvati simptome kao što su glavobolja i problemi s vidom. Ukoliko hipofiza uzrokuje smanjenu proizvodnju jednog ili više hormona hipofize, javlja se hipopituitarizam. Prolaktinom se smatra rijetkom vrstom tumora, češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a vrlo rijetko se pojavljuje kod djece.

Prolaktinom – simptomi

Koji su simptomi koji upućuju na prolaktinom, tumor hipofize? Kod žena se uz visoki nivo prolaktina u krvi može razviti neplodnost i promjene u menstruacijskom ciklusu, neredoviti ciklusi, izmijenjeni intenziteti menstruacijskog krvarenja, ili potpunog prekida ciklusa. Žene koje nisu trudne ili koje ne doje, može im se pojaviti mlijeko iz grudi. Kod nekih žena javlja se gubitak libida, interesa za intimne odnose. Kod muškaraca mogu se kao simptomi javiti jake glavobolje, problemi sa vidom, gubitak seksualne želje ili erektilna disfunkcija odnosno impotencija. Može se dogoditi da neki drugi tumor koji raste u ili u blizini hipofize može blokirati dok dopamina iz mozga do stanica koje izlučuju prolaktin. Često kod osoba sa hipotireoidizmom, odnosno stanjem u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno tiroidnog hormona, povišeni su nivoi prolaktina. Simptomi koji upućuju na prolaktinom mogu dakle biti kod žena neobjašnjena proizvodnja mlijeka iz grudi, neredoviti menstruacijski ciklusi, može doći do neplodnosti, kao i kod muškaraca, osobito sa slabom seksualnom funkcijom ili također simptomom kod muškaraca, pojavom mliječnog sadržaja iz grudi.

Dijagnosticiranje i kako se liječi prolaktinom?

Ako su nivoi prolaktina visoki, kada se osoba sa simptomima javi za liječničku pomoć, moguće je posumnjati na prolaktinom. Tada je potrebno testirati i funkciju štitne žlijezde. U dijagnostici se koristi CT, zatim snimanje magnetnom rezonancom, koja se smatra najosjetljivijom vrstom testa za otkrivanje tumora hipofize te radi utvrđivanja veličine tumora hipofize. Za pravilne dijagnoze potrebne su također i procjene proizvodnje drugih hormona hipofize. Ponekad je potrebno ako je u pitanju prolaktinom, obaviti i pregled oka sa mjerenjima vidnog polja. Kod liječenja prolaktinoma najvažnije je da se umanji veličina tumora, isprave bilo kakvi poremećaji vida, da se povrati normalna funkcija hipofize. U liječenju se primjenjuju lijekovi koji su djelotvorni u normaliziranju nivoa prolaktina i za smanjivanje veličine tumora. Ako je potrebno, tumori se odstranjuju operacijama kroz nosnu šupljinu ili veliki tumori kroz otvor na lubanji. Ako se niti lijekovima niti operacijom ne može smanjiti nivo prolaktina, koristi se i terapija zračenjem.

Tagovi:

#Prolaktinom #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši