Lifestyle

Prolaps maternice (spuštena maternica) – uzrok, simptomi, liječenje

Prolaps maternice (spuštena maternice) – uzroci

Prolaps označava pojavu u ženskom tijelu kada se neki od zdjeličnih organa spusti u vaginu, zbog toga ako su mišići dna zdjelice oslabljeni. Može doći do prolapsa mokraćnog mjehura, rektuma, crijeva, uretre, a najučestaliji je prolaps maternice odnosno rodnice. Na taj način prolaps maternice predstavlja zdravstveni i estetski problem koji narušava kvalitetu života žene te utječe na fizičko i psihičko zdravlje žena. Najčešće se javlja u starijoj životnoj dobi žene, ali se može javiti i kod žena bilo koje dobi, kao posljedica prenaprezanja i zanemarivanja, odnosno prirodne slabosti potpornog tkiva zdjeličnog dna, oštećenja tkiva zdjeličnog dna pri porodu, zbog povišenja intraabdominalnog tlaka (npr. pri dizanju tereta ili zbog kroničnog i dugotrajnog kašlja) te u postmenopauzi kada se zbog manjka estrogena gubi elasticitet tkiva. Lakši oblici prolapsa maternice ne moraju predstavljati veći problem, ali izraženi oblici mogu prouzročiti ispadanje maternice, nastavno probleme sa zadržavanjem mokraće, pa je potrebna i operacija. Do prolapsa maternice može doći kada se mišići zdjelice i ligamenti opuštaju i slabe pružajući nedovoljnu potporu maternici, koja počinje kliziti i onda može izlaziti iz vagine. Nakon poroda posebno je važno da se žena dovoljno vremena odmori za novu trudnoću, a nepovoljna može biti i trudnoća u ranoj dobi.

Simptomi za spuštenu maternicu, prolaps maternice

Simptomi prolapsa maternice u početku ne moraju biti pretjerano uočljivi i rizični. Žene se javljaju zbog problema koji se javljaju obično kada dođe do većeg prolapsa, te kada takvo stanje za ženu predstavlja veliki zdravstveni i estetski problem, zbog čega žene imaju pomanjkanje samopouzdanja a narušena im je kvaliteta žena. Prolaps maternice može biti 1. stupnja u kojem slučaju su simptomi obično minimalni, te 2. ili 3. stupnja kada se javljaju ozbiljniji simptomi i problemi. Takvi simptomi uključuju pritisak i punoću u rodnici, osjećaj izbočenja ili ispadanja cerviksa. Žena može osjećati kao da ima kvrgu ili izbočinu u rodnici koja se može i opipati. Također mogu se javiti bol u donjem dijelu leđa, problemi s pražnjenjem mokraćnog mjehura odnosno inkontinencija ili zadržavanje urina, zatvor, osjećaj težine u zdjelici, nelagoda. Mogu se pojaviti problemi s otežanim pražnjenjem stolice. Također su prisutni suhoća vagine, zadebljanje sluznice vagine, moguće su infekcije i upale, ulkusi. Zbog pojačane osjetljivosti vaginalnog tkiva, spolni odnosi su otežaniji, moguće i bolni. Simptomi su blažeg intenziteta ujutro, dok se tijekom dana pogoršavaju zbog fizičkog naprezanja i gravitacije. Najbitnije je da ako žena primijeti navedene simptome što prije da se javi liječniku na pregled kako bi se utvrdilo da li je u pitanju prolaps maternice i kako bi se započelo s liječenjem.

Dijagnoza i kako se liječi prolaps maternice

Prolaps maternice dijagnosticira se klinički na temelju pažljivo i detaljno uzete anamneze te ginekološkog pregleda, pregleda zdjelice. Mogući su nekirurški i kirurški oblici liječenja prolapsa maternice. Ako se radi o blagom ili umjerenom obliku prolapsa maternice, moguće je nekirurško liječenje u obliku fizikalne terapije (provođenje Kegelovih vježbi) odnosno vježbi za prolaps maternice kako bi se ojačali mišići dna zdjelice, mišići maternice i ograničilo napredovanje prolapsa. Za smanjenje simptoma važno je imati odgovarajuću tjelesnu težinu, postizanje i održavanje iste po potrebi. Prihvatljivo je i izlaganje fizičkim naporima po procjeni liječnika. Dobro je da prehrana bude zdrava i uravnotežena te prehranu usmjeriti na onu bogatu vlaknima kako bi se olakšalo pražnjenje stolice i dodatno se smanjio napor koji mišići podnose. Također liječnik može preporučiti kao sredstvo liječenja mehanička sredstva odnosno gumene ili silikonske vaginalne prstenove tzv. vaginalne pesare. Kirurški zahvat obično obuhvaća histerektomiju i kirurški popravak potpornih struktura zdjelice te podizanje rodnice. Također se laparoskopski provodi popravak prolapsa. Adekvatnim načinom liječenja moguće je olakšati tegobe prouzročene prolapsom te ponovno uspostaviti vaginalnu anatomiju i njezinu seksualnu funkciju. Kod žena nakon reproduktivne dobi najviše se liječenje vrši vađenjem odnosno uklanjanjem maternice kirurškim putem.

Tagovi:

#Prolaps #maternice #spuštena #maternica #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši