Lifestyle

Rak – uzrok, simptomi, liječenje

Rak i njegovi uzroci

Rak je bolest koja ima više stotina vrsta, te je još Hipokrat 400 godina prije nove ere otkrio da postoji skupina bolesti kod koje postoji nekontrolirani rast stanica tkiva. Tumor je naziv za svaku abnormalnu nakupinu nekog tkiva u organizmu, no to ne znači da je tumor odmah kancerogen odnosno kako se u narodu naziva rak, već tumori mogu biti i dobroćudni, benigni koji se ne šire cijelim tijelom jer ne metastaziraju kao kancerogeni tumori.

Kancerogeni tumori se šire u tkivu i na okolna tkiva, te putem krvotoka i limfnog sustava šire metastaze i u druge organe u tijelu i stvaraju nekrozu tkiva, dok potpuno ne oslabe organizam i okončaju život osobe. Stoga je najvažnije svaki tumor bio on dobroćudan, a naročito ako je kancerogen otkriti ga na vrijeme, otkloniti operativnim zahvatom ako je operabilan, te nastaviti liječenje koje će odrediti onkološki konzilij.

Uzroci koji dovode do pojave kancerogenih i benignih tumora su prvenstveno nasljednog faktora, geni koje ste naslijedili od svojih predaka, a pokretač stvaranja i početak rasta stanica su razni vanjski uzročnici kao što su stres, pušenje, nezdrava hrana, zračenja, te još niz kancerogenih sastojaka koji mogu pokrenuti razvoj kancerogenih tumora ili raka.

Rak i njegovi simptomi

Nekontrolirani rast stanica će prodirati u okolno tkivo i uništavati ga, te stvarati metastaze u udaljenim organima bilo gdje u tijelu. Kako se rak širi i uništava stanice i organe tako i djeluje na tkiva da ona ne mogu obavljati svoju normalnu funkciju. Ovisno gdje se rak primarno pojavio to se smatra primarnim kancerogenim tumorom ako se ne otkrije prekasno kada se putem metastaza proširio po cijelom tijelu pa se ne može točno utvrditi gdje je primano kancerogeni tumor nastao.

Simptomi koji će se pojaviti kada u tijelu postoji kancerogeni tumor, ali i benigni tumor su da organi gdje se tumor pojavio neće obavljati svoju normalnu funkciju i ti će organi zakazivati ili će raditi s oslabljenom funkcijom. Pravilnom dijagnostikom koja će uključivati MR, UZV, CT, biopsije može se ustvrditi točno o čemu se radi jer nije svaki tumor kancerogen.

Uobičajeni simptomi su umor, pojava kvržice ili zadebljanja ispod kože, promjene na koži, rane koje ne zacjeljuju, problemi sa pražnjenjem crijeva ili mokrenja koje uključuje i krvarenja, poteškoće u disanju ili kod gutanja, promuklost, neobjašnjive modrice ili krvarenje bez ozljede, trajna i neobjašnjiva bol u mišićima i zglobovima bez pretejranog fizičkog naprezanja.

Rak i njegovo liječenje

Liječenje kancerogenih tumora ovisi o primarnom mjestu gdje je nastao kada se sa sigurnošću može potvrditi da je tamo i prvo nastao. O tom primarnom mjestu ovisi i klasifikacija raka, pa se tako i određuje liječenje raka. Liječenje raka dojke, nije isto kao i liječenje raka debelog crijeva ili raka pluća. Ukoliko se putem metastaza primarni kancerogeni tumor proširio na druge organe pa se na primjer rak bubrega pojavio i na plućima, sekundarno će se karcinom pluća klasificirati kao rak bubrega jer je u pluća dospio zbog metastaza koje su krenule iz bubrega. Na taj će se način odlučivati i o onkološkom liječenju i terapijama koje će se propisati u liječenjima kancerogenih tumora.

Onkologija je medicinska grana koja se bavi liječenjem od raka, kancerogenih tumora. Vrsta liječenja će ovisiti prvenstveno o vrsti primarnog raka gdje je on prvobitno nastao. Zatim će uvelike ovisiti o stupnju razvoja u kojem je kancerogeni tumor otkriven, te liječenje rano otkrivenog raka neće biti isto kao i liječenje meastaziranog raka.

Za svakog onkološkog pacijenta će se odrediti individualna terapija ovisno o vrsti karcinoma, stupnju razvoja, zdravstvenom stanju pacijenta i njegovim drugim bolestima. Liječenja se provode kemoterapijama, radiološkim zračenjima, terapijama jodom kod karcinoma štitnjače na primjer i drugim metodama koje suvremena onkologija danas ima na raspolaganju.

Tagovi:

#Rak #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši