Lifestyle

Rekurentni aftozni stomatitis – uzrok, simptomi, liječenje

Rekurentni aftozni stomatitis – uzrok

Rekurentni aftozni stomatitis je bolest u kojoj dolazi do pojave afti na unutrašnjoj strani usta odnosno na sluznici ušne šupljine, kao što je unutarnjoj površini jezika usana, jezika, mekom nepcu i obraznoj sluznici. Rekurentni aftozni stomatitis se za razliku od herpesa nikad ne pojavljuju na koži, na nepcu i zubnom mesu. Afte su vam male bijele, žute ili sive kvržice koje se pojavu samostalno ili u skupinama, te ova bolest pogađa svaku treću osobu odnosno zahvaća 30 posto cjelokupnog stanovništva. Iako točan uzrok ove bolesti nije posve jasan, postoje neki čimbenici koji mogu potencirati njegovu pojavu. Afte u usnoj šupljini se pojavljuju kada ste bolesni, pod stresom ili iscrpljeni. Također, postoje afte koje se pojavljuju nakon neke traume, npr. nakon vruće hrane, ugriza usta ili jezika, ozljede od četkice i slično. Uzroci pojave rekurentnog aftoznog stomatitisa su emocionalna ili fizička iscrpljenost, prehrana, manjak vitamina i minerala, slabo imunološko stanje, anemija, alergijsko stanje, lokalna trauma, metabolički ili hormonalni poremećaj, kronične bolesti i lijekovi.

Rekurentni aftozni stomatitis – simptomi

Rekurentni aftozni stomatitis je karakteriziran pojavom afti na unutrašnjoj strani usne šupljine na području jezika, usta, mekih nepca i obrazne sluznice. Afte se na temelju veličine mogu pojaviti u tri klinička oblika, a to su male afte, velike afte i herpetiformne afte. Male afte su promjera manje od jednog centimetra te mogu biti bolne, ali zato nisu popraćene s poremećajem zdravlja i brzo zarastu bez da ostave ožiljak nakon. Velike afte su većeg promjera, te se one najčešće pojavljuju na rubu jezika, sluznici obraza, mekanom nepcu i kod resice. Iako nisu bolne one mogu dovesti do poremećaja zdravstvenog stanja kao što su visoka tjelesna temperatura i bol u zglobovima. Također, one sporije zarastu i mogu ostaviti ožiljak nakon. Herpetiformne afte se pojavljuju na sluznici usne šupljine i ispod jezika. One se pojavljuju kao skupina sitnih, bolnih ranica. Dolazi do pojačanog izlučivanja sline, te su gutanje i govor dosta otežani. Uobičajeno ovo stanje traje 7 do 14 dana. Srećom, pa se rekurentni aftozni stomatitis lako liječi, više p tome u nastavku.

Rekurentni aftozni stomatitis – liječenje

Rekurentni aftozni stomatitis počinje i prije nego što se pojave afte. Nekoliko dana prije izbijanja afti možete osjetiti kao peckanje ili svrbež u unutrašnjoj strani usne šupljine. Ukoliko vam ovo nije prvi put da vam se pojavljuje rekurentni aftozni stomatitis i skloni ste toj pojavi, onda je bitno da kada osjetite te prve simptome da krenete s njegovim liječenjem. Za liječenje rekurentnog aftoznog stomatitisa se najčešće koristi kortikosteroidna mast ili kapi, a za slučaj da imate velike afte se može koristiti kortikosteroidna injekcija. Kortikosteroidi smanjuju upalu te ubrzava oporavak te tako smanjuju bol i njenu pojavu. Kako bi se spriječila ponovna pojava afti se koristi antiseptik kao što su klorheksidin ili heksetidin, dok za ubrzanje cijeljenja afti koriste preparati koji se baziraju na vitaminu B6 ili lizozim. Za bolne afte se koristi lokalni anestetik u gelu. Za slučaj da manjaka vitamina je uzrok pojave afte, preporučuje se da povećate unos vitamina B12, željeza i folne kiseline.

Tagovi:

#Rekurentni #aftozni #stomatitis #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši