Lifestyle

Risset – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za što se koristi Risset?

Risset tablete se koriste u liječenju akutne te kronične shizofrene psihoze kao i drugih psihotičnih stanja koja pokazuju izražene simptome u obliku halucinacija, deluzija, poremećaja mišljenja, neprijateljstva i sumnjičavosti. Navedeni lijek se također koristi i kod negativnih simptoma psihotičnih stanja poput ravnodušnosti, socijalne i emocionalne povučenosti, slabog govora. Risset je indiciran i za liječenje afektivnih simptoma psihotičnih stanja kao depresija, anksioznost ili osjećaja krivnje. Terapija navedenim lijekom je često kratkotrajna (do maksimalno 6 tjedana). Glavni sastojak navedenih tableta je djelatna stvar Risperidon. Navedene tablete imaju pozitivno djelovanje na negativne simptome psihotičnih stanja.

Risperidon se ubraja u skupinu lijekova koji se globalno nazivaju antipsihotici i primjenjuju se za liječenje raznih duševnih bolesti. Navedene tablete se najčešće koriste za liječenje shizofrenije – stanja kada osoba doživljava stvari oko sebe koje zapravo nisu prisutne. Liječenje manije – stanje kada se osoba osjeća uzbuđeno i ushićeno radi neopravdanog razloga. Često se manifestira kroz bipolarni poremećaj. Kratkotrajno liječenje se može primjenjivati i na osobe s Alzheimerovom demencijom koje pokazuju agresivnost. Tablete će pomoći u ublažavanju simptoma i spriječiti njihovu ponovnu pojavu.

Risset primjena i mjere opreza

Kako se uzimaju Risset tablete? Lijek se uzima prema propisima liječnika, ili prama uputama koje dolaze uz pakiranje lijeka. Preporučuje se sljedeće doziranje: Za liječenje shizofrenije kod odraslih – 2 do 4 mg na dan. Doza se prilagođava bolesniku i težini stanja. Starije osobe će uzimati 0,5 mg do dva puta dnevno. Djeca i adolescenti ne koriste navedeni lijek. On se koristi tek nakon 18 godina. Manične epizode i bipolarni poremećaji se također liječe u istim dozama. Tablete se uzimaju uz čašu vode. Risset tablete ne bi smjele uzimati osobe koje su osjetljive na Risperidon ili neku od pomoćnih tvari od koje se sastoji navedeni lijek.

Popis sastojaka se nalazi u uputi o lijeku. Prije prepisivanja navedenog lijeka, dužni ste obavijestiti svog liječnika o svom zdravstvenom stanju. Navedeni lijek se ne prepisuje u sljedećim slučajevima: Bolesti srca ili kardiovaskularnog sustava, ako je osoba pretrpjela moždani udar, ako je osoba imala nekontrolirane tikove, kod Parkinsonove bolesti ili demencije, šećerne bolesti, epilepsije, kod problema s bubrezima i jetrom, kod problema s hormonima. Ukoliko niste sigurni u svoje zdravstveno stanje, možete zatražiti pretrage.

Risset nuspojave i liječenje

Risset se dobiva isključivo na liječnički recept. Jedno pakiranje sadrži 10 tableta u blisteru koje su zapakirane u kutiji. Cijena u ljekarni iznosi 120,75 kuna. Risset tablete uzrokuju tri vrste nuspojava, vrlo česte, česte i manje česte. U vrlo često se ubrajaju sljedeće nuspojave: Parkinsonizam – stanje koje uključuje prekomjernu slinu, ukočenost mišića, iznenadno trzanje udova, usporene kretnje, nedostatak izražajnosti lica, nedostatak normalnih pokreta. Ostali simptomi uključuju glavobolju, poteškoće s snom.

U česte nuspojave ubrajaju se sljedeći simptomi: Omamljenost, nemir, umor, razdražljivost, nemogućnost mirovanja, pospanost, osjećaj iscrpljenosti, poremećaj spavanja, povraćanje, proljev ili zatvor, suha usta, teško disanje, grčevi mišića, osip, ubrzani rad srca. Manje česti simptomi su: Pojačana žeđ, šećerna bolest, upala pluća, poremećaj impulsa u srcu, učestalo mokrenje, smetenost, mišićna slabost, izostanak menstruacije, nesvjestica, osjetljivost na svjetlo, izostanak reakcije na svjetlost. Ukoliko se primijeti više nuspojava, tada je važno obratiti se liječniku radi moguće promjene terapije. U slučaju da pacijentu nisu jasne doze lijeka, tada je poželjno čitanje uputa o lijeku i obraćanje liječniku ili ljekarniku. Iskustva navedenom terapijom su većinski pozitivna.

Tagovi:

#Risset #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši