Lifestyle

Sarkomi mekog tkiva – uzrok, simptomi, liječenje

Sarkomi mekog tkiva – uzrok

Sarkomi mekog tkiva su skupina malignih tumora koji zahvaćaju takozvane meke strukture ljudskog tijela, kao što su hrskavica, tetive, mišići, krvne žile i druga tkiva. Ova bolest je češća kod odraslih nakon 50. godine života, ali se javlja i kod djece i mladih. Iako je uzrok sarkoma mekog tkiva u većini slučajeva nepoznat, određeni čimbenici povećavaju rizik od njegove pojave. Istraživanja pokazuju da neurofibromatoza, individualna genetska predispozicija, Gardnerov sindrom, Wernerov sindrom, imaju veliki udio u razvoju slučajeva raka. Sarkomi mekog tkiva u odraslih su: liposarkom, nediferencirani, leiomiosarkom, sinovijalni sarkom.

Ostali čimbenici povezani s ovom vrstom raka uključuju nedavnu povijest traume, prethodno izlaganje zračenju i kronični limfedem. Gotovo 50% sarkoma mekog tkiva pojavljuje se na rukama i nogama, dok se 40% javlja na trupu. Također može utjecati na probavni trakt i ženski reproduktivni sustav. U kategorizaciji sarkoma, kada morfološka dijagnoza nije jasna, koriste se specijalizirane tehnike kao što su citogenetička analiza i imunohistokemija.

Sarkomi mekog tkiva – simptomi

Simptomi ovise o vrsti sarkoma mekog tkiva i zahvaćenom području. Općenito, više od polovice sarkoma započinje u ruci ili nozi. Kada se jave simptomi sarkoma, obično su karakterizirani pojavom bolnih čvorića na nekom dijelu tijela. Sarkomi mekog tkiva mogu izazvati bol, osobito kada pritišću određeni živac ili organ u tijelu. Svaka oteklina veća od 5 cm je sumnjiva, čak i ako nema bolnih simptoma. Iako su mnoge izrasline benigne, specifični testovi mogu sa sigurnošću otkriti o čemu se radi. Sarkomi mekog tkiva ponekad se ne otkriju u ranim stadijima, a razlikuju se ovisno o dijelu tijela gdje nastaju.

Uz rast čvorića prisutni su: povećanje volumena zahvaćenog područja, bolovi u trbuhu koji se s vremenom pogoršavaju, tamna stolica, krv u stolici i promjene lokalne osjetljivosti. Osim rasta na mjestu tumora, dolazi do povećanja volumena u pazuhu ili preponama. Limfni čvorovi mogu biti povećani zbog tumora, ali i u slučaju kada je prisutna raširenost sarkoma.

Sarkomi mekog tkiva – liječenje

Kako bi se postiglo adekvatno liječenje, sarkomi mekog tkiva zahtijevaju dijagnostičke pretrage koje daju uvid u evoluciju tumora. Važno je uzeti u obzir kliničko stanje bolesnika, dob i stadij bolesti. U ovom slučaju postoji isti protokol kao i kod drugih vrsta malignih tumora, a to su: anamneza i klinički pregled, zatim slikovne pretrage, kompjuterizirana tomografija, magnetska rezonancija i biopsija. Liječenje se provodi operativno. Ovisno o slučaju, može biti potrebno daljnje liječenje.

Kemoterapija se koristi kod pacijenata čija se bolest proširila na druge organe, dok radioterapija djeluje kao način da se smanji mogućnost recidiva bolesti. U nekih se bolesnika ovi oblici liječenja kombiniraju, a liječnik specijalist određuje najučinkovitiju metodu liječenja za svakog pojedinog bolesnika. Održavanje preventivnih pregleda ključ je veće šanse za izlječenje ove vrste raka. Zahvaljujući napretku u medicini, istraživanju i razvoju liječenja, sarkomi mekog tkiva mogu se liječiti ako se rano otkriju. Važno je razumjeti da nema svatko faktor rizika za razvoj sarkoma mekog tkiva, s obzirom na njegovu rijetku prirodu.

Tagovi:

#Sarkomi #mekog #tkiva #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši