Sindrom X – uzrok, simptomi, liječenje

Sindrom X što je i uzrok

Contents

Sindrom X se smatra metaboličkim ili polimetaboličkim poremećajem, ali i kao sindrom inzulinske rezistencije. Međutim, znanstvenici su složni oko toga na što ovaj sindrom utječe, a to je da utječe na bolesti srca i na bolesti krvnih žila. Stoga treba imati na umu da se ovaj sindrom ne javlja samostalno već se javljaju kao poremećaji više sindroma.

Sindromi koji se mogu zajedno pojaviti su povišen krvni tlak, pretilost gornjeg dijela tijela, poremećaj korištenja glukoze u stanicama, te povećana razina triglicerida u krvi. Sve zajedno u velikoj većini slučajeva javlja se istovremeno i predstavlja Sindrom X koji je visoki rizik za bolesti srca i krvnih žila.

Hormonalni poremećaj kod muškaraca sa manje testosterona ili smanjenim hormonom rasta zbog viška kromosoma X dovodi do pojave ovog sindroma. Bolest se danas može ustanoviti već za vrijeme trudnoće i započeti liječenje na vrijeme, kako bi se izbjegle brojne posljedice kao što su pretilost, hipertenzije, povišenog krvnog tlaka, dislipidemije.

Sindrom X simptomi

Ne postoje točno određeni simptomi koji upućuju na Sindrom X, već je to skupina sindroma odnosno bolesnih stanja koji mogu upućivati na postojanje ovog sindroma. Tek točno određenim pretragama moguće je ustanoviti da se radi o poremećaju Sindrom X.

No, osobe koje pate od nekih bolesti mogu imati sindrom inzulinske rezistencije, a to su prvenstveno osobe koje imaju dijabetes tipa 2, osobe sa povišenim krvnim tlakom, osobe koje imaju abdominalnu pretilost, genetski nasljedni dijabetes tipa 2, osobe sa povišenim trigliceridima u krvi, ali i njihovi nasljednici ili uža krvna srodstva jer je bolest genetska.

Ono što je najvažnije je praćenje dijastoličkog i sistoličkog krvnog tlaka, indeks tjelesne mase, razina inzulina natašte, te specijalno kontroliranje glukoze, praćenje triglicerida i kolesterola natašte, a jednako tako i kiseline u mokraći kako bi se na vrijeme započelo liječenje da ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija zbog nepravovremenog dijagnosticiranja i liječenja. Kao i kod svake bolesti preventiva je pola puta do zdravlja, a pravovremeno liječenje ima veće šanse za izlječenje bolesti.

Sindrom X liječenje

Ovisno o tome što je uzrok Sindrom X liječenje će se usmjeriti na uzrok koji je doveo do ovog stanja. Ukoliko su trigliceridi i kolesterol uzročnici liječenje će biti usmjereno na njihovu regulaciju, te promjenu životnih navika, najviše prehrambenih navika. Pretilost i normalizacija tjelesne mase će biti usmjerena na kontrolu prehrane i tjelesnih aktivnosti, no potrebno je ustanoviti što je pravi uzrok koji je doveo do pretilosti.

Ukoliko se radi o hipertrigliceridemiji lijekovi će biti usmjereni na liječenje ovog uzroka. Dijabetes tipa 2 je specifičan kao bolest i ukoliko uz ovaj tip dijabetesa osoba ima i problem pretilosti lijekovi koji će se koristiti su metformin kao samo jedna od mogućih lijekova za primjenu.

Ukoliko je hipertenzija uzrok liječenje će biti usmjereno na reguliranje visokog krvnog tlaka ukoliko postoji i inzulinska rezistencija lijekovi će biti usmjereni da djeluju na povećanje tolerancija na glukozu, povećavaju osjetljivost na inzulin. S obzirom na kompleksnost Sindrom X treba pažljivo liječiti kako se ne bi pozitivno djelovalo na jedno stanje, a pri tome ugrozilo drugo stanje.

Tagovi:

#Sindrom #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar