Lifestyle

Siofor 850 – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Siofor 850 je antidijabetik za dijabetes tpa 2

Dijabetes donosi mnogo komplikacija u život oboljelih, a pretilost je često jedna od njih. Siofor 850 je antidijabetik za dijabetes tipa 2 koji se kod odraslih najčešće koristi za prevenciju i kontrolu pretilosti kada postojeća terapija, dijabetički režim prehrane i vježbanje ne djeluju na prisutnu pretilost. Lijek se kod odraslih može koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji sa drugim antidijabetici ili sa inzulinom. Kod djece se također može koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji sa inzulinom.

Siofor 850 za smanjenje prekomjerne težine kao dijabetičke komplikacije je obično prvi izbor, ako dijabetička prehrana i vježbanje ne pomažu. Liječenje se se započinje jednom tabletom dnevno, zatim se uzima dva ili tri puta dnevno, a nakon dva tjedna uzimanja lijeka se provode mjerenja količine šećera u krvi i doza se prilagođava prema rezultatima te pretrage. Aktivna tvar za snižavanje šećera je metforminklorid, a doza se za starije osobe i bubrežne bolesnike prilagođava njihovom trenutnom stanju i prema bubrežnim funkcijama.

Siofor 850 i kontraindikacije za ovaj lijek

Alergijske reakcije na glavnu aktivnu tvar ili bilo koji drugi sastojak u lijeku su ivije kontraindikacija za njegovo uzimanje. Siofor 850 i kontraindikacije za ovaj lijek ne tiču se samo preosjetljivosti na njegove sastojke, ne smiju ga uzimati ni bolesnici sa dijabetičkim acidozama, bila to ketoacidoza ili dijabetička laktocidoza. Lijek je kontraindiciran i kod teškog zatajenja bubrega, kod akutnih stanja koja izazivaju posljedice poput dehidracije, teške infekcije, stanje šoka, prijetnje od dijabetičke kome (dijabetička predkoma).

Siofor 850 je kontraindicira i kod bolesnika sa teškim oštećenjima jetre, kod alkoholizma i za vrijeme alkoholne intoksikacije. Kronični bolesnici u riziku od dekompenziranog zatajenja srca, te osobe koje se oporavljaju od nedavnog infarkta također ne smiju uzimati ovaj lijek, kao ni ljudi koji pate od respiratornog zatajenja i šoka. Prije pretraga sa kontarstnim jodom treba prekinuti uzimanje lijeka, kao i prije planiranih kirurških zahvata. Djeci mlađoj od deset godina se ovaj lijek ne preporučuje, kao ni u trudnoći i za vrijeme dojenja.

Siofor 850 i moguće nuspojave

Drugi lijekovi koje uzimate za neke druge bolesti u interakciji, sa ovim lijekom mogu pojačati nuspojave, naročito ako su to diuretici, nesteroidni protuupalni lijekovi, neki lijekovi za visok krvni tlak, neki lijekovi za astmu, kortikosteroidi, neki lijekovi za bubrege i neki drugi antidijabetici. Siofor 850 i moguće nuspojave se manifestiraju kao mučnina, povraćanje, probavne tegobe, proljev, bolovi u trbuhu, povraćanje, gubitak apetita, gubitak okusa, grčevi u mišićima, opće stanje slabosti, malaksalosti i klonulosti, obično na početku liječenja.

GoSlim - smršaj zdravo

Siofor 850 trebate prestati uzimati ako bilo koja nuspojava potraje dulje i trebate se javiti svom liječniku. Rjeđe nuspojave mogu biti poremećene vrijednosti jetrenih funkcija, može se javiti hepatitis, sa žuticom ili bez nje, naglo gubljenje apetita i tjelesne težine, može se pokazati i manjak vitamina B12, a na koži se može pojaviti osip, crvenilo, koprivnjača ili urtikarija. Iste nuspojave se mogu pojaviti kod djece, adolescenata i odraslih, a svaku nuspojavu je potrebno prijaviti svom liječniku.

Tagovi:

#Siofor #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak