Sitagliptin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Sitagliptin i koje mu je djelovanje

Contents

Sitagliptin je lijek koji sadrži metformin i sitagliptin. On pripada skupini lijekova koji spadaju u DPP-4 inhibitore. Ovaj lijek djeluje tako da regulira razinu šećera koji se nalazi u krvi kod odraslih osoba koje boluju od vrste šećerna bolesti pod nazivom šećerna bolest tip 2. Ovo je lijek koji povisuje razinu inzulina koja se događa nakon obroka, te naravno snižava količinu šećera koje tijelo samo proizvodi.

Lijek će pomoći prilikom snižavanja šećera, ali isto tako je potrebno i vršiti tjelovježbe prilikom konzumacije lijeka kako bi bile još učinkovitije. Lijek se također može uzimati i u kombinaciji s nekim drugim lijekom.

Lijek se naravno ne smije uzimati kod postojane alergije na sastojak sitagliptina i neke druge sastojke u lijeku. Ne smije se uzimati ni kod smanjene funkcije bubrega i kod teške hiperglikemije. Još neki od razloga zbog kojih lijek ne bi smjeli uzimati su infekcije i dehidracije, planirane pretrage rendgenom, nedavni srčani udar i mnogi drugi.

Koje nuspojave Sitagliptin može uzrokovati

Koa i kod svih drugih lijekova, Sitagliptin može prouzročiti neke nuspojave. Te nuspojave pogađaju jako mali broj ljudi, ali je izričito bitno pratiti ih prilikom konzumacije lijeka.

Ako osjetite jake bolove u području abdomena, vrlo je bitno prestati koristiti Sitagliptin i obratiti se svom liječniku. To su bolovi u području trbuha koji su učestali i vrlo lako se mogu proširiti i na području leđa. Uz to mogu se pojaviti mučnine i povraćanje ali ne nužno.

Vrlo teška i ozbiljna nuspojava koja je moguća prilikom konzumacije ovog lijeka je laktacidoza. Ovo je nuspojava koja se događa na 1 od 10000 osoba ali je vrlo bitno kod primjećivanja odmah se obratiti svome liječniku ili odmah otići u bolnicu. Naravno, potrebno je i prestati sa konzumacijom lijeka. Laktacidoza je ozbiljna nuspojava koja može prouzročiti komu te se s ovakvim ishodom mora ozbiljno postupati.

Moguće su i razne alergijske reakcije poput svrbeži, osipa i mnogih drugih.

Koliko Sitagliptin košta i kakva su iskustva

Sitagliptin košta oko 40 kuna (5,35 eura). Recenzije za Sitagliptin su većinom vrlo dobre. Iskustva su većinom pozitivna, bez znatno loših komentara od strane korisnika. Mana su svakako nuspojave koje se mogu dogoditi prilikom konzumacije ovog lijeka, ali kao što i kod svakog drugog lijeka postoje nuspojave, tako postoje nuspojave i za ovaj lijek.

Vrlo je važno koristiti ga po uputstvima koja su uključena unutar samog pakiranja ili po uputstvima svog liječnika ili ljekarnika. Lijek se također mora čuvati na način koji je istaknut na uputstvima kako bi se očuvao te kako ne bi došlo do raznih nuspojava zbog isticanja roka samog lijeka.

Recenzije nam ukazuju na to da je lijek vrlo djelotvoran i učinkovit u onome za što je i namijenjen. Osim same djelotvornosti i učinkovitosti, vrlo je brz prilikom uklanjanja simptoma ili same bolesti. Nismo naišli na veliki broj negativnih recenzija što znači da je lijek po ocjeni korisnika odličan.

Tagovi:

#Sitagliptin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar