Srčana tamponada – uzrok, simptomi, liječenje

Što je srčana tamponada?

Contents

Srčana tamponada se može opisati kao ozbiljnije zdravstveno stanje gdje dolazi do nakupljanja perikardnog izlijeva (krv i druge tjelesne tekućine prodiru u prostor koji se nalazi među vrećicama srca i srčanog mišića) i dolazi do pojave jednakog tlaka u srčanim šupljinama. Sve navedeno dovodi do smanjenja krvi u srcu, što naposljetku utječe na cijelio tijelo. Kada je srce u nemogućnosti pumpati krv kroz naše tijelo, dolazi do prestanka rada organa, tijelo pada u šok, i može nastupiti i smrt.

Srčana tamponada zahtjeva hitnu medicinsku pomoć. Razlikujemo akutni i kronični oblik navedene bolesti. Akutni oblik srčane tamponade karakterizira nagli rast i oštre manifestacije sa kliničkim simptomima. Kronični oblik je zapravo manje opasan jer nudi lakši tijek razvoja stanja. Da li se navedeno stanje može prevenirati? Postoje mnogi načini prevencije, no stručnjaci se lažu oko jedne stavke – liječenje bolesti koje su povezane sa srčanim problemima Ukoliko imate problema sa srcem, nikako nemojte zanemariti redovite godišnje preglede koji vam mogu spasiti život.

Srčana tamponada uzroci i simptomi

Što uzrokuje srčanu tamponadu? Srčana tamponada najčešće nastaje kao rezultat samog prodora perikarda -tankog sloja koji okružuje svako srce. Ovdje se šupljina puni s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama i dolazi do pritiska rada na srce. Srce gubi mogućnost pravilnog pumpanja krvi u organizam, što uzrokuje postepeno otkazivanje funkcija tijela. Uzroci samog prodiranja perikarda i nakupljanja tekućine su sljedeći: Ubodne ili druge rane u području srca, trauma prsa usred nesreće, performancija koja je nastala nakon srčane kateterizacije, umetanje pacemakera, rak koji se proširio iz pluća ili dojke, rupturirana aneurizma aorte, lupus, visoka razina zračenja na prsima, hipoterinoza, srčani udar, zatajenje rada bubrega, infekcije koje direktno utječu na srce.

Da li srčana tamponada donosi simptome? Simptomi mogu biti sljedeći: Osjećaj tjeskobe i nemira, niži krvni tlak, osjećaj slabosti, bolovi u prsima koji se šire na vrat te ramena i leđa, poteškoće kod dubokog disanja, ubrzano i panično disanje, nelagoda koja nestaje kada se osoba sjedne ili nagne prema naprijed, nesvjestica i vrtoglavica koja donosi gubitak svijesti. Kada je potrebno posjediti liječnika? Ukoliko ste srčani bolesnik i ukoliko primijetite više navedenih simptoma, tada je potrebno zatražiti što raniji liječnički pregled.

Srčana tamponada liječenje

Prvo je potrebno napraviti dijagnozu. Liječnik će navedeno stanje prepoznati prema tri osnovna znaka koji se nazivaju Backova trijada. Navedeni znakovi uključuju: Niži krvni tlak i slabiji puls prilikom smanjenja volumena krvi u tijelu, proširene vene na vratu radi poteškoća pri povratku krvi u srce, ubrzani rad srca sa nešto prigušenijim zvucima zbog šireg sloja tekućine u perikardiji. Liječnik će na temelju navedenog tražiti daljnja ispitivanja kako bi se u potpunosti potvrdila dijagnoza. Kako se liječi navedeno stanje?

Srčana tamponada je stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Liječenjem se oslobađa pritisak koji se stvorio nad srcem i tako se omogućuje normalni rad srca. Tekućina će se u većini slučajeva izlučiti pomoću obične igle, postupak koji se naziva perikarodiocenteza. Isto tako, može se primijeniti i proces zvan torakotomija koja služi za dreniranje krvi i uklanjanje krvnih ugrušaka. Nakon uklanjanja viša tekućine, pacijent dobiva kisik, tekućinu i lijekove kako bi mu se povećao krvni tlak. Nakon liječenja, moguća su dodatna ispitivanja kako bi se utvrdio točan uzrok nastanka. Dugoročna prognoza ovisi o uzroku nastanka. Srčana tamponada je izlječivo stanje.

Tagovi:

#Srčana #tamponada #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar