Lifestyle

Stabilna angina pectoris – uzrok, simptomi, liječenje

Što je stabilna angina pectoris?

Stabilna angina pectoris je ime za stanje koje nastaje kada srce privremeno ostane bez kisika. Arterije su glavne u dovodu kisika u srce, no kada postoji povećana potražnja za kisikom, one ponekad ne mogu omogućiti dovoljni dotok. U primjeru, kada postoji povećana tjelesna aktivnost ili kada je u pitanju pretjerano uzbuđenje, osjetit ćemo kako nam nedostaje kisika u tijelu. Stabilna angina pectoris se najčešće javlja kod težih fizičkih napora, nekada je ona prisutna i kod malo bržeg hodanja i dolazi do pojave boli i nelagode.

Simptomi će u često slučajeva potrajati samo 15-ak minuta i oni će se povući nakon prestanka određene fizičke aktivnosti ili nakon uzimanja lijeka. Angina pektoris također može biti i nestabilna, i riječ je o predinfarktnom stanju koje će nastati radi naglog sužavanja koronarnih arterija. Prepoznajemo i Prinzmetalovu angis pectoris koja nastaje radi stezanja koronarnih žila. Stabilni oblik navedenog stanja se pojavljuje dosta često, i on može nestati kako osoba stječe određenu kondiciju i kako jača srčani mišić.

Stabilna angina pectoris uzroci i simptomi

Postoji više mogućih uzročnika za nastanak angine pectoris, oni često mogu djelovati istodobno. Uzroci nastanka stabilne agine pectoris su sljedeći: Fizičke aktivnosti koje povećavaju dotok krvi u srce i tako uzrokuju stezanje samih koronarnih arterija (Stres, fizička aktivnost, teži i masniji obroci, emocionalni oblik stresa, izloženost hladnoći ili vrućini). U ostale uzroke možemo ubrajati: Bolesti srčanih zalizaka, zatajenje srca i poremećeni srčani ritam – aritmiju. Faktori rizika mogu biti sljedeći: Pušenje, visoki kolesterol, visoki krvni tlak, dijabetes, koronarne bolesti u obitelji, premalo fizičke aktivnosti, prekomjerna kilaža.

Stabilna angina pectoris se može pojaviti u bilo kojoj dobi, iako je najučestalija kod muškaraca nakon 30-te godine života. Da li stabilna angina pectoris donosi simptome? Simptomi su sljedeći: Kratkoća daha, nesvjestica, osjećaj tjeskobe, mučnina, nepravilni rad srca, blijeda koža. Simptomi će se povući unutar 15-ak minuta, no osoba se mora smiriti i uzeti predah kako bi se dobila. U nekim slučajevima potrebno je uzeti lijek. Simptomi će se pojavljivati tako dugo dok osoba ne stekne kondiciju ili ukoliko se pregledom ne riješi uvid u uzrok nastanka.

Stabilna angina pectoris liječenje

Samo liječenje će ovisiti o težini simptoma i rezultatima pretraga koje se rade kako bi se pronašao konkretni uzrok angine pectoris. Stabilna angina pectoris uključuje liječenje Nitroglicerinom koji će izazvati širenje koronarnih arterija i tako nastaje veći dovod kisika u srce. Tableta Nitroglicerina će se staviti pod jezik i u nekoliko sekundi ona smiruje stanje. Ukoliko se stabilna angina pectoris ne povuče nakon 15-ak minuta, potrebno je uzeti drugu dozu ukoliko uzimate lijek. U rijetkim slučajevima stabilni oblik navedenog stanja zahtjeva hitnu medicinsku pomoć.

Navedeno stanje se može prevenirati, prevencija uključuje: Zdravu kao i uravnoteženu prehranu, svakodnevnu fizičku aktivnost koja mora biti umjerena i u skladu s mogućnostima, izbjegavanje pretjerano stresnih situacija, prestanak pušenja. Ukoliko ste srčani bolesnik, preporučuju se redovite godišnje liječničke kontrole. Liječnici će vam često preporučiti sljedeće: Nemojte paničariti prilikom angine pectoris, budite svjesni svojih granica i mogućnosti, vodite što kvalitetniji i zdraviji život. Ukoliko se angina pectoris pojavila iznenada, tada je potrebno obratiti pažnju na simptome i obratiti se liječniku.

Tagovi:

#Stabilna #angina #pectoris #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši