Lifestyle

Što je artroza –

Što je artroza

Artroza ili osteoartritis je degenerativna bolest koja zahvaća zglobnu hrskavicu koja je odgovorna za zaštitu zglobova, uzrokujući kroničnu bol i deformaciju zglobova. Ovo trošenje hrskavice je prirodan proces koji se javlja sa starenjem. Učestalost ove bolesti veća je u žena starijih od 50 godina nakon ulaska u menopauzu. Rijetko se javlja prije 40. godine, a češći je nakon 60. godine. Što uzrokuje osteoartritis? Uzrok može biti prirodno trošenje zglobne hrskavice ili može biti povezan s nekim bolestima, poput dijabetesa, pretilosti, traumatskih ozljeda itd. Razlikujemo primarni i sekundarni osteoartritis. Primarni osteoartritis nastaje kada je uzrok bolesti nepoznat, odnosno nema veze s nekim drugim zdravstvenim stanjem. Obično zahvaća koljena, kukove i kralježnicu, kao i zglobove šaka i prstiju. Sekundarni osteoartritis javlja se kao rezultat specifičnog stanja, kao što je metabolička bolest, kronična upala, ozljeda zgloba ili druga stanja koja utječu na zdravlje zglobova. Ova vrsta osteoartritisa može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu i razvija se kod mlađih ljudi. Artroza je prilično iscrpljujuća, a odgađanje liječenja pogoršava kvalitetu života bolesnika.

Artroza simptomi i faktori rizika

Glavni znakovi i simptomi artroze su: bolovi u zglobovima, deformacija, pucketanje u zglobovima, ukočenost zglobova, otok i crvenilo. Uz ove simptome moguće je uočiti smetnje u hodu i svakodnevnim aktivnostima. Kako se dijagnosticira artroza? Nastale promjene razlikuju artrozu od ostalih bolesti zglobova. Na temelju karakteristika ozljede zgloba i anamneze ortoped utvrđuje radi li se o artrozi ili nekom drugom stanju. Provođenje određenih testova može potvrditi dijagnozu, kao što su rendgenske snimke i magnetska rezonancija. Nakon utvrđivanja komplikacija, pacijent se upućuje na liječenje. Neki čimbenici rizika za razvoj osteoartritisa uključuju dob, pretilost, ženski spol, obiteljsku anamnezu, ozljede zglobova, ponavljajuće aktivnosti, metaboličke bolesti i upalne bolesti. Kada se artroza ne liječi, mogu nastati brojne komplikacije kao posljedica degeneracije hrskavičnog tkiva. Među glavnim komplikacijama povezanim s neliječenjem artroze je pogoršanje simptoma. To uključuje ukočenost, ograničenu pokretljivost zglobova, deformacije kostiju, gubitak funkcije zahvaćenih udova i kalcifikaciju kostiju. Uz odgovarajuće liječenje, mnogi ljudi s osteoartritisom mogu kontrolirati svoje simptome i voditi aktivan način života.

Kako se liječi artroza?

Kako se liječi artroza? Liječenje artroze ima za cilj ublažiti bol i ukočenost, poboljšati funkciju zgloba i spriječiti daljnje napredovanje bolesti. To može uključivati ​​kombinaciju tjelovježbe, fizikalne terapije, mršavljenja i promjene načina života. Fizikalna terapija može poboljšati pokretljivost i smanjiti bol u zahvaćenim zglobovima. Osim toga, pacijentu se propisuju protuupalni lijekovi koji pomažu u kontroli boli uzrokovane osteoartritisom. Liječenje može biti kontinuirano, ovisno o težini bolesti i simptomima. U težim oblicima bolesti, kada druge metode liječenja nisu učinkovite, nužna je operacija koja uključuje potpunu ili djelomičnu zamjenu zahvaćenog zgloba. Održavanje idealne tjelesne težine glavni je način prevencije artroze jer se na taj način zglobovi, posebice koljena i gležnjevi, neće preopteretiti. Važno je redovito provoditi tjelesnu aktivnost pod liječničkim nadzorom. Rana dijagnoza je vrlo važna kada je u pitanju artroza, a odgovarajućim liječenjem može se zaustaviti daljnje napredovanje bolesti i osigurati bolja kvaliteta života bolesnika. Savjet stručnjaka je pridržavanje zdravih navika i redovita tjelesna aktivnost.

Tagovi:

#Što #artroza #
Izvorni članak