Lifestyle

Što je ishijalgija – AdresarSporta.rs

Što je ishijalgija (išijas)

Ishijalgija je medicinski naziv za bolnost koja se javlja kada je upaljen ili iritiran išijatični živac, najduži živac u tijelu. Išijatični živac je najduži i najdeblji živac u tijelu koji počinje u donjem dijelu leđa (lumbalnom dijelu kralježnice) i proteže se kroz stražnjicu i nogu sve do stopala. Ovaj živac ima važnu ulogu u kontroli pokreta i osjeta u donjem dijelu tijela. Išijatični živac je sastavljen od nekoliko manjih živčanih vlakana koja se stapaju u jedan debeli živac. On prenosi signale osjetila i pokreta iz donjeg dijela tijela prema mozgu i obrnuto. Kada se išijatični živac upali ili iritira, to može uzrokovati bol koja se može protezati od donjeg dijela leđa, preko stražnjice i natkoljenice, pa sve do stopala. Ovo stanje naziva se ishijalgija. Uzroci iritacije ili upale išijatičnog živca mogu biti različiti, a najčešće su povezani s hernijom diska, osteoartritisom, stenozom kralježnice ili ozljedom koja utječe na išijatični živac. Simptomi išijasa ili ishijalgije mogu varirati od blage boli do izrazito jakog osjećaja peckanja ili utrnulosti u donjem dijelu tijela. Moguće je da se osjeti i slabost u nozi ili stopalu te gubitak osjeta. U nekim slučajevima, išijas se može pojaviti i bez ikakvih boli.

Ishijalgija – simptomi i uzroci

Simptomi išijasa (ishijalgija) mogu varirati od blagih do izrazito jakih i mogu se manifestirati na različite načine. Najčešći simptomi išijasa su bolovi koji se protežu od donjeg dijela leđa, preko stražnjice i natkoljenice, pa sve do stopala. Mogu se pojaviti peckanje, trnci ili utrnulost u donjem dijelu tijela, uključujući stražnjicu, nogu ili stopalo. Oboljela osoba osjeti slabost u nozi ili stopalu. Može se pojaviti gubitak osjeta u nozi ili stopalu. Javljaju se poteškoće s pokretljivošću i koordinacijom, naročito u nogama. Simptomi išijasa se obično pogoršavaju prilikom sjedenja, kihanja ili kašljanja, a mogu se pojačati i noću. U nekim slučajevima, osoba može osjetiti jaku bol u leđima, koja se može proširiti na jednu ili obje noge. Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, trebali biste se obratiti svom liječniku za pregled i dijagnozu, kako bi se odredio uzrok simptoma išijasa i odgovarajuće liječenje.

Bolest ishijalgija se obično javlja kao posljedica kompresije ili iritacije išijatičnog živca, koji je najduži živac u tijelu. Kompresija ili iritacija živca može se dogoditi iz više razloga. Najčešći uzroci išijasa su hernija diska, spinalna stenoza, osteoartritis, sindrom piriformis, trauma ili ozljeda kralježnice, tumoru u području kralježnice, rijetko i infekcije kao što su meningitis ili infekcije kralježničke moždine. Uzroci išijasa mogu biti različiti, a često su povezani s degenerativnim promjenama na kralježnici. Važno je obratiti pažnju na simptome i potražiti liječničku pomoć ako se pojave znakovi išijasa kako bi se pravodobno postavila dijagnoza i započelo s liječenjem.

Ishijalgija – mogućnosti liječenja i prevencije

Liječenje išijasa (ishijalgija) može uključivati lijekove za ublažavanje boli, fizikalnu terapiju, akupunkturu, a u nekim slučajevima i kirurški zahvat. Liječenje išijasa ovisi o uzroku i težini simptoma, a cilj je ublažavanje boli i poboljšanje funkcije i kvalitete života. Uobičajeni načini liječenja išijasa su lijekovi za ublažavanje boli, fizikalna terapija, akupunktura, kirurški zahvat i alternativne terapije. Ublažavanje boli je važan dio liječenja išijasa, a liječnik može preporučiti analgetike, protuupalne lijekove ili mišićne relaksante za smanjenje boli i upale. Fizikalna terapija može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju funkcije kralježnice i nogu. Terapeut može preporučiti vježbe istezanja i jačanja, masažu, elektroterapiju ili ultrazvuk. Akupunktura je alternativni tretman koji može pomoći u smanjenju boli kod nekih ljudi s išijasom. Ovaj tretman uključuje ubadanje tankih igala u određene točke na tijelu radi poticanja tijela da otpusti prirodne analgetike. U nekim slučajevima, kirurški zahvat može biti potreban za ublažavanje boli i poboljšanje funkcije. Primjerice, ako je uzrok išijasa hernija diska koja pritišće na išijatični živac, kirurg može ukloniti dio diska kako bi se smanjio pritisak na živac. Nekim ljudima s išijasom mogu pomoći alternativni tretmani poput masaže, kiropraktike, joge i drugih vježbi istezanja i jačanja. Važno je napomenuti da bi se prije korištenja bilo koje vrste liječenja trebalo konzultirati s liječnikom kako bi se utvrdila najbolja opcija za vaše specifične simptome.

Iako nije moguće u potpunosti spriječiti da se pojavi ishijalgija, postoje neke mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od razvoja ovog stanja. Evo nekih savjeta za prevenciju išijasa: Održavanje pravilne i zdrave tjelesne težine može smanjiti rizik od razvoja ove bolesti jer prekomjerna težina može povećati stres na kralježnici i povećati rizik od razvoja išijasa. Pravilno držanje tijela može smanjiti stres na kralježnici i smanjiti rizik od ozljeda koje mogu dovesti do išijasa. Kada sjedite ili stojite, držite leđa ravno, ramena opuštena i stopala ravno na tlu. Vježbanje može pomoći u jačanju mišića, poboljšanju držanja tijela i smanjenju rizika od ozljeda kralježnice koje mogu dovesti do išijasa. Vježbe poput hodanja, plivanja i joge mogu pomoći u održavanju zdravog tijela. Izbjegavanje sjedilačkog načina života je također bitno. Dugotrajno sjedenje može povećati rizik od razvoja išijasa. Ako sjedite na poslu, pokušajte se redovito ustajati, protegnuti noge i hodati nekoliko minuta. Pravilno dizanje tereta također je važno jer pogrešno dizanje tereta može dovesti do ozljeda kralježnice koje mogu dovesti do išijasa. Kada podižete teret, uvijek savijajte koljena i držite leđa ravno. Uzimanje ovih preventivnih mjera može pomoći u smanjenju rizika od razvoja išijasa i održavanju zdrave kralježnice.

Tagovi:

#Što #ishijalgija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši