Lifestyle

Što je orhitis – uzrok, simptomi, liječenje

Orhitis može biti rezultat mnogih uzročnika

Orhitis je medicinski naziv za upalu testisa te se odnosi na upalu samo jednu ili oba testisa. Najčešće se javlja kao posljedica nakon infekcije virusom mumpsa. Osim kao posljedica infekcije virusom mumpsa, drugi poznati uzroci upale testisa mogu biti bakterije, virusi i spolne bolesti. Od bakterija, najčešći uzročnici su Escherichia coli, stafilokok, streptokok i Klebsiella pneumoniae koji osim upale testisa mogu uzrokovati k tome i infekciju prostate, ali i upalu pasjemenika. Kada su virusi i pitanju, orhitis u 70% slučajeva uzrokuje mumps, odnosno, zaušnjaci dok su tu još virus parotitisa i TBC, no oni su zastupljeni u manjoj mjeri. Kada su spolno prenosive bolesti uzročnici, tada najčešće govorimo o gonoreji ili klamidiji. Upala testisa uzrokovanih mumpsom najčešće se javlja kod mladih dječaka, no u nekim slučajevima je zabilježena i u kasnijoj životnoj dobi. Radi se o neugodnom, često i vrlo bolnom problemu koji može dovesti do raznih, često i ozbiljnih problema ukoliko se ne liječi.

Orhitis ima mnoge simptome

Orhitis ima mnoge simptome te je važno prepoznati iste kako bi se moglo krenuti pravovremeno s liječenjem. Prvi simptomi su bol u jednom ili oba testisa koja se nakon neke točke širi na područje prepona, osjetljivost testisa na dodir te oteklina i crvenilo tog područja. Osim vidljivih simptoma na vanjskom dijelu tijela, orhitis može biti popraćen simptomima kao što je učestalo mokrenje popraćeno peckanjem i boli prije, usred ili nakon mokrenja, moguća je pojava iscjetka iz penisa, bolna ejakulacija i prisustvo krvi u ejakulatu. Povišena tjelesna temperatura popraćena mučninama i povraćanjem također može ukazivati na upalu testisa. Ukoliko se pojave neki od tih simptoma, bilo zasebno ili više njih odjednom, obavezno posjetite liječnika kako bi mogli krenuti pravovremeno s liječenjem da bi smanjili mogućnost trajnih nuspojava. Upala testisa može biti samostalna infekcija, no isto tako može potaknuti i neke druge infekcije i bolesti kao što je atrofija testisa, upale pasjemenika i slično, što u krajnjoj liniji može završiti i neplodnošću.

Orhitis je važno liječiti

Da bi se postavila dijagnoza upale testisa potrebno je posjetiti liječnika urologa. Orhitis se dijagnosticira uz pomoć pretraga koji uključuje fizikalni pregled, urinokulturu, krvne pretrage i ultrazvuk. Ovisno o rezultatima pretraga i uzročnicima, liječenje se razlikuje. Orhitis uzrokovan bakterijom liječi se antibioticima. Urolog prepisuje antibiotik s obzirom na to koja je bakterija uzročnik upale, pa tako ovisno o vrsti antibiotika liječenje najčešće traje 10 do 14 dana. Ukoliko su virusi uzročnici, tada se radi simptomatsko liječenje koje često uključuje analgetike i nesteroidne lijekove protiv bolova kao što su ibuprofen, naproksen ili acetaminofen. Upala uzrokovana virusima može trajati između tjedan dana i tri tjedna. U težim slučajevima bakterijske infekcije popraćene temperaturom, mučninom i povraćanje liječenje se radi intravenskim antibioticima. Hladni oblozi, mirovanje i podizanje skrotuma donjim rubljem ili adekvatnim sredstvima također se mogu ublažiti simptomi, naravno u kombinaciji s liječenjem. Upalu testisa moguće je spriječiti cijepljenjem protiv zaušnjaka te odgovornim ponašanjem kada su seksualni odnosi u pitanju, u smislu korištenja zaštite protiv seksualno prenosivih bolesti.

Tagovi:

#Što #orhitis #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši