Lifestyle

Što je ošit – AdresarSporta.rs

Što je ošit?

Zasigurno ste se tijekom života susreli s pojmom ošita, ali niste znali točno koja je njegova funkcija. Ošit ili dijafragma je mišićna pregrada u obliku kupole koja odvaja prsnu i trbušnu šupljinu u ljudskom tijelu. Nalazi se ispod pluća i srca te iznad trbušnih organa, kao što su jetra, želudac i crijeva. Ošit ima važnu ulogu u disanju, jer je primarni mišić odgovoran za širenje i skupljanje pluća tijekom disanja. Dijafragma se sastoji od tankog sloja skeletnih mišićnih vlakana i središnje tetive. Inervira ga frenični živac koji izlazi iz vratne kralježnice i proteže se kroz prsni koš do dijafragme. Kada je frenični živac stimuliran, dijafragma se kontrahira uzrokujući njeno pomicanje prema dolje odnosno prema trbušnoj šupljini. Ovakav pokret stvara vakuum u prsnoj šupljini koji uvlači zrak u pluća. Tijekom izdisaja dijafragma se opušta, a elastični trzaj pluća i stijenke prsnog koša uzrokuje izbacivanje zraka iz pluća. Ovaj proces kontrolira složena međuigra mišića, živaca i respiratornog centra u moždanom deblu.

Ošit – uloga u tijelu

Osim uloge u disanju koju smo prethodno opisali, ošit također igra ključnu ulogu u drugim tjelesnim funkcijama koje ćemo navesti u nastavku. Na primjer, pomaže u održavanju intraabdominalnog tlaka tijekom aktivnosti poput podizanja, kašljanja i defekacije. Također pomaže u zaštiti trbušnih organa od ozljeda apsorbirajući udarce i raspoređujući pritisak. Niz stanja može utjecati na funkciju dijafragme Jedno uobičajeno stanje je paraliza dijafragme koja može biti uzrokovana ozljedom ili bolešću freničnog živca ili mišića dijafragme. Simptomi paralize kada je u pitanju ošit mogu uključivati otežano disanje u ležećem položaju i slabost u rukama i nogama. Ostala stanja koja mogu utjecati na dijafragmu uključuju kilu koja se javlja kada dio organa strši kroz oslabljeno područje dijafragme koje se javlja kada dio želuca strši kroz dijafragmu u prsnu šupljinu. Ta stanja mogu uzrokovati niz simptoma, uključujući bol, otežano disanje i refluks kiseline. U nastavku ćemo ukratko objasniti kako liječiti stanja do kojih dolazi do smetnju i radu ošita.

Ošit – liječenje

Liječenje stanja do kojih dolazi kada je u pitanju ošit odnosno koji su povezani s dijafragmom ovisi o temeljnom uzroku. U nekim slučajevima moguće je da će biti potrebno izvesti operativni zahvat kako bi se izliječila kila ili ispravio određeni defekt dijafragme. Ostali tretmani mogu uključivati lijekove za kontroliranje simptomima i fizikalnu terapiju za poboljšanje funkcije pluća i snage mišića. Zaključno, ošit ili dijafragma je vrlo bitan mišić u organizmu koji ima ključnu ulogu u disanju i drugim tjelesnim funkcijama. Razumijevanje strukture i funkcije dijafragme može nam pomoći da bolje razumijemo mehanizme disanja i različita stanja koja mogu utjecati na dišni sustav. Zaključno, dijafragma je vitalni mišić koji igra ključnu ulogu u procesu disanja. Njegova kontrakcija uzrokuje širenje prsnog koša i ulazak zraka u pluća. Ovaj mišić je važan za održavanje zdravlja dišnog sustava i tijela u cjelini. Uz redovito vježbanje i pravilno disanje, možemo ojačati dijafragmu i poboljšati kvalitetu svog života.

Tagovi:

#Što #ošit #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši