Lifestyle

Što je temporomandibularni zglob – AdresarSporta.rs

Što je temporomandibularni zglob i zašto nastaje?

Temporomandibularni zglob se nalazi na svakoj strani lica, i kao takvi su se smjestili ispred oba uha. Riječ je o čeljusnim zglobovima koji su građeni od kostiju lubanje i donje čeljusti. Njihovu poveznicu čini središnja hrskavica koja omogućuje kretanje i korištenje. Kada nestane poremećaj navedenog zgloba, osoba može osjetiti bol i nelagodu prilikom pomicanja čeljusti (žvakanje i govor). Temporomandibularni zglob pripada među najkompleksnije zglobove u našem tijelu. On je izrazito važan za žvakanje, jer uz pomoću njega postižemo silu koja je potrebna za usitnjavanje hrane.

Zašto dolazi do poremećaja navedenog zgloba? Do temporomandibularnih poremećaja dolazi najčešće zbog stiskanja i škrgutanja zubiju, nedostatka zubi i trauma koje mogu utjecati na funkciju čeljusti. Veliku ulogu u nastanku navedenog stanja ima i prekomjerni stres koji dovodi do nesvjesnih radnji čeljusti. Iako je bol i nelagoda u navedenom području česta, ove simptome ne bi trebalo zanemariti ukoliko su česti. Ignoriranje simptoma može dovesti do ozbiljnijih problema poput kroničnih glavobolja, čestih bolova u čeljusti, vrtoglavice, bolova u donjem dijelu vrata i ramena.

Temporomandibularni zglob uzroci i simptomi

Zašto dolazi do poremećaja kod temporomandibularnog zgloba? Uzroci poremećaja mogu biti brojni. Važno je naglasiti kako sve oralne te maksilofacijalne strukture rade zajedno i u harmoniji. Kada dolazi do opadanja u skladnom funkcioniranju, tada nastaju prvi vidljivi problemi. Uzroci nastanka mogu biti sljedeći: Stres – Prekomjerna anksioznost i stres mogu izazvati veliku napetost kod mišića lica i nesvjesnog stiskanja zubiju. Artritis – Određene vrste artritisa mogu utjecati i na razvoj problema kod zglobova čeljusti. Dislokacija diska u samome zglobu – Svaki zglob u našem tijelu ima između dviju površina jastučić koji štiti od prijevremenog trošenja. Kada se disk ili jedna površina previše optereti ili skrene, dolazi do njegovog prekomjernog trošenja.

Bruksizam – Pojam koji se odnosi na škripanje te stiskanje zubiju. Dolazi do veće opterećenosti mišića lica i dovodi do kroničnih bolova. Nepravilni zubi – Ukoliko se zubi ne poklapaju kako bi trebali, tada može doći do guranja i opterećenosti mišića lica i zglobova. Da li temporomandibularni zglob uzrokuje simptome? Temporomandibularni zglob se može prepoznati prema sljedećim simptomima: Kroničnim glavoboljama, bolovima u vratu i ramenima, osjetljivosti u ušima, bolovima čeljusti, škljocanjem i iskakanjem zgloba, zakočenosti zgloba, otečenosti zgloba, naglim promjenama u zagrizu. Sami simptomi mogu varirati od osobe do osobe.

Temporomandibularni zglob dijagnosticiranje i liječenje

Kako se postavlja dijagnoza za temporomandibularni zglob? Sama dijagnoza će se postaviti na temelju: Anamneze te kliničkih pregleda, rendgenskih snimki, prema razini boli, prema intraoralnim te ekstraoralnim fotografijama čeljusti, analizama modela prema artikulatoru. Pravilna dijagnoza je neophodna ukoliko se želi provesti što bolja terapija. Kako se liječi temporomandibularni zglob? Nakon postavljanje dijagnoze, najčešće se provodi terapija lijekovima (u akutnim fazama) i fizikalna terapija. Ako je stanje u akutnoj fazi, koriste se mišićni relaksansi i anksiolitici uz nesteroidne lijekove.

Početno liječenje se odnosi na terapiju koja djeluje na unutrašnjost zgloba – navedena primjena lijekova i fizikalna terapija. Nakon što se akutna faza stabilizira, osoba može zaprimiti udlagu koja će poravnati donju i gornju čeljust kako bi se postiglo smirivanje mogućih upala. U slučaju kroničnog oblika, mogu se primjenjivati i kirurške opcije liječenja. Ovdje će se kirurškim putem “isprati upala” iz zglobnih prostora, te će osoba osjetiti olakšanje prilikom žvakanja i ostalih aktivnosti. U zaključku, probleme sa temporomandibularnim zglobovima treba što prije liječiti kako ne bi došlo do pogoršanja stanja i operacijskih zahvata.

Tagovi:

#Što #temporomandibularni #zglob #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši