Lifestyle

Što je tonometrija – AdresarSporta.rs

Što je tonometrija

Očni tlak vrlo je značajan dio oftalmološkog pregleda. Aplanacijska tonometrija jedna je od glavnih metoda mjerenja očnog tlaka i procjene rizika za dijagnozu glaukoma. Ova tehnika se koristi za mjerenje intraokularnog tlaka (IOP), koji je visok u većini slučajeva glaukoma. Tonometrija je neophodna u praćenju bolesnika s glaukomom ili kod sumnje na njega. Kada se intraokularni tlak poveća, dolazi do oštećenja optičkog živčanog vlakna, što dovodi do smanjenja perifernog vida osobe. Iako se održava normalan središnji vid, periferni vid je oslabljen, što osoba jedva primjećuje. Čak i kada je glaukom u uznapredovalom stadiju, teško je otkriti početak bolesti. Bolest se opaža samo u uznapredovalim stadijima i oštećenju vidnog živca. Kod glaukoma je najvažnije smanjiti očni tlak i spriječiti daljnje oštećenje. Budući da rizik od glaukoma raste od 40. godine života, okularnu tonometriju treba uključiti u godišnji oftalmološki pregled. U evaluaciji glaukoma tonometrijski pregled se može kombinirati s drugim pregledima, što doprinosi dijagnostici i praćenju glaukoma.

Zašto je tonometrija važna metoda

Vid igra važnu ulogu u našim životima, ali toga smo svjesni tek kada se dogodi neka promjena, određena ozljeda ili bolest zahvati oko. Kada liječnik posumnja da bi simptomi mogli biti uzrokovani povišenim očnim tlakom, jedna od pretraga kojom će se to utvrditi je tonometrija. Pregled također daje važne podatke za dijagnostiku i praćenje glaukoma, ali i drugih bolesti kao što su: tumor šarenice, katarakta, posttraumatski poremećaj očnog tlaka i dr. Tonometrija je važna metoda u održavanju zdravlja očiju. Na temelju rezultata pregleda oftalmolog utvrđuje ima li oko simptoma povišenog tlaka iznad normalnih granica. Prevencija, kao i rano dijagnosticiranje bolesti, iznimno su važni, ako se radi o stanju koje se može na vrijeme liječiti. Nakon što se bolest dijagnosticira, osoba se mora pridržavati smjernica i podvrgnuti pregledima. Za glaukom još uvijek nema lijeka, a budući da se radi o kroničnoj bolesti, jedan od važnih koraka je da se pacijent pridržava liječenja. Zato treba obaviti rutinske oftalmološke preglede, a ne samo ako se pojave određeni simptomi bolesti.

Kako se radi tonometrija

Postoji nekoliko različitih metoda izvođenja tonometrije. Sve vrste tonometrije su jednostavne, brze i bezbolne, a izvedba traje oko 5 minuta. Nije potrebno posebno se pripremati za pregled. Pacijenti koji nose kontaktne leće moraju ih prije pregleda skinuti i nakon toga ponovno staviti. Potrebno je obavijestiti liječnika ako imate bilo kakvu infekciju rožnice oka, ako koristite lijekove ili ako u obitelji imate glaukom. Tip tonometrije koji nudi najpreciznije rezultate i najčešće ga koriste oftalmolozi naziva se Goldmannova aplanacijska tonometrija (GAT). Ova vrsta mjerenja provodi se nakon ukapavanja lokalnih anestetičkih kapi za oko. Intraokularni tlak se mjeri dodirom tonometra s vanjskim dijelom oka i mjerenjem. Uređaj malom silom koja djeluje na oko određuje očni tlak i tako prepoznaje deformacije na rožnici. Rezultati testa izražavaju se u mmHg, a normalnim rasponom očnog tlaka smatra se između 10 i 21 mmHg. Nema ograničenja za obavljanje ove vrste pretrage, a osoba se može vratiti svojim aktivnostima tijekom istog dana. Osim za prepoznavanje očnih problema, tonometrija je važna i za praćenje pacijenata tijekom dugotrajnog liječenja.

Tagovi:

#Što #tonometrija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši