Lifestyle

Što je zubna proteza?

Zubna proteza – zamjena za zube

Zubna proteza je nadomjestak za zube koji se koristi za zamjenu nedostajućih zuba i/ili dijelova zuba. Dvije su osnovne vrste zubnih proteza, i to tzv. parcijalne zubne proteze i potpune zubne proteze.

Parcijalne proteze se koriste kada su samo neki zubi nedostajući. One se sastoje od baze od akrilata ili metala koja se pričvršćuje za preostale zube pomoću kukica ili drugih pričvrsnih elemenata.

Na bazi su pričvršćeni zubi koji nedostaju kako bi se nadomjestila estetika i funkcija zuba. Potpune proteze se koriste kada su svi zubi u jednoj ili obje vilice nedostaju.

One se sastoje od baze od akrilata koja se pričvršćuje na desni i nadopunjena je zubima koji su pričvršćeni na bazi. Potpune proteze se mogu koristiti za donju i/ili gornju vilicu.

Zubne proteze su jedan od načina za zamjenu nedostajućih zuba i poboljšanje funkcije žvakanja i govora. Međutim, potrebno ih je pravilno održavati i prilagoditi kako bi se osigurala udobnost i funkcionalnost. U stomatologiji se zubna proteza naziva dentalna proteza ili jednostavno proteza.

Ovisno o vrsti proteze, može se koristiti i drugačiji naziv, na primjer, parcijalna proteza za protezu koja zamjenjuje samo nekoliko zuba ili potpuna proteza za protezu koja zamjenjuje sve zube u jednoj ili obje vilice.

Postoji i nekoliko vrsta proteza koje se razlikuju po materijalu od kojeg su izrađene i načinu pričvršćivanja, pa se stoga mogu koristiti i drugi nazivi kako bi se razlikovale jedna od druge.

zubna proteza
Što je zubna proteza?

Kada je potrebna zubna proteza

Stomatolog u odnosu na pacijenta odlučuje da li treba zubna proteza nakon detaljnog pregleda pacijentovih zuba, usne šupljine i vilica.

Postoje neki uobičajeni razlozi zbog kojih stomatolog može preporučiti zubnu protezu. Ako je pacijent izgubio jedan ili više zuba, proteza se može koristiti za nadomještanje tih zuba.

Ako je zub slomljen ili oštećen na način da se ne može popraviti, proteza se može koristiti za zamjenu tog zuba.

Također u slučaju da zubi imaju naprednu karijesnu bolest koja ne može biti popravljena, proteza se može koristiti kao alternativa.

zubna proteza
Što je zubna proteza?

Ako pacijent ima probleme s vilicom, kao što su ozljede ili abnormalnosti, proteza se može koristiti za poboljšanje funkcije žvakanja i govora.

Ako pacijent ima estetske probleme sa zubima koji utječu na samopouzdanje, proteza se može koristiti za poboljšanje izgleda osmijeha.

U svakom slučaju, odluka o tome da li pacijentu treba zubna proteza ovisi o specifičnoj situaciji pacijenta i treba biti donesena nakon detaljnog pregleda od strane stomatologa.

Zubna proteza – što treba znati prije nje

Prije nego što se pacijent odluči za zubnu protezu, važno je da bude svjestan nekih važnih činjenica. Prije nego što se zubna proteza može izraditi, potrebno je liječiti sve postojeće probleme s usnom šupljinom, kao što su karijes, gingivitis, parodontitis i sl.

Stomatolog će pregledati usnu šupljinu i preporučiti potrebno liječenje prije nego što se krene s izradom proteze.

Zubna proteza može biti neugodna u početku, no nakon nekoliko dana ili tjedana, pacijent se obično navikne na njih.

Međutim, moguće su manje nelagode i iritacije, posebice na početku nošenja, stoga je potrebna upornost i susretljivost liječnika, medicinskog stomatološkog osoblja, razumijevanje prema pacijentu.

zubna proteza
Što je zubna proteza?

Kao i s prirodnim zubima, potrebno je čistiti i održavati zubne proteze kako bi trajale što dulje. Pacijent će dobiti upute o tome kako pravilno čistiti i održavati svoju protezu.

Zubne proteze su dobar način za nadomještanje nedostajućih zuba, ali mogu postojati nedostaci u funkciji i estetici u odnosu na prirodne zube.

Pacijent treba biti svjestan tih nedostataka prije nego što se odluči za protezu. Pacijenti s protezama trebaju redovito posjećivati stomatologa kako bi se pratilo stanje proteze i zdravlje usne šupljine.

Sve ove činjenice treba razmotriti prije nego što se pacijent odluči za zubnu protezu.

Važno je da pacijent razgovara sa stomatologom o svim svojim pitanjima i brigu kako bi imali što više informacija o tome što mogu očekivati od proteze i kako je pravilno njegovati.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši