Lifestyle

Što karakterizira autocestu – AdresarSporta.rs

Dvije odvojene vozne trake su ono što karakterizira autocestu

Još Stari Rimljani su prvo gradili puteve u osvojenim teritorijima, a i danas se razvijenost neke zemlje mjeri između ostalog i razvijenom prometnom mrežom, jer autocesta je javna prometnica najviše klase po kojoj se može odvijat brz, siguran i neometan promet. Dvije odvojene vozne trake su ono što karakterizira autocestu uz koje se proteže zeleni travnati pojas i zaštitna ograda, a zeleni pojas sa zaštitnom ogradom u sredini razdvaja i iste dvije vozne trake za promet iz suprotnog smjera.

Što karakterizira autocestu, uz dvije fizički odvojene vozne trake širine minimalno 3,5 metara, svakako i trake za zaustavljanje u bilo kakvoj nuždi širine najmanje 2,5 metra. Svaka autocesta mora imati propisane prometne znakove cijelom svojom dužinom, propisanu signalizaciju na raskrižjima i pružnim prijelazima, jasno i na vrijeme označena mjesta za uključivanje u promet i isključivanje iz prometa. Promet autocestom se odvija brzinom od najmanje 80 kilometara na sat i to mora biti označeno prometnim znakom.

Što karakterizira autocestu uz sustav prometnih znakova

Sva cestovna komunikacija je riješena prometnim znakovima i signalizacijom, oni vas obavještavaju o svemu što je važno za vašu sigurnu vožnju autocestom i siguran dolazak na odredište ako poštujete znakove. Što karakterizira autocestu uz sustav prometnih znakova tu su i planski raspoređene benzinske pumpe i električne punionice koje omogućuju i brzu kontrolu, pumpanje ili zamjenu guma, možete brzinski očistiti auto stakla da bi vaša vožnja bila preglednija i sigurnija, a možete kupiti na pumpi i okrepu za sebe i suputnike.

Većina prometnih znakova su zelene ili plave boje u cijelom svijetu, no ima i znakova koji vas informiraju o opasnostima od divljači na cesti, približavanju naseljenim mjestima i raskrižjima. Ono posebno što karakterizira autocestu je najava naplate cestarine na dionicama gdje se ona plaća, na koji način se plaća, po kojem platnom razredu što ovisi o vozilu koje vozite, o tome u kojoj je ono kategoriji od mogućih pet kategorija i po nosivosti.

Što karakterizira autocestu i koliko su važna odmorišta

Uz autocestu pored benzinskih pumpi i električnih punionica ima i drugih sadržaja koja su kratki predah u kraćim vožnjama, ali vozačima na duge pruge i putnicima su pravi spas. Što karakterizira autocestu i koliko su važna odmorišta uz nju najbolje znaju vozači kojima su duge vožnje svaodnevni posao po svakakvim vremenskim uvjetima. Odmorišta uvijek imaju i restoran i neke druge dodatne sadržaje, gdje se možete osvježiti, pojesti topli obrok, popiti kavu i razbuditi se ako ste malo omamljeni.

Duga jednolična vožnja omami vozača, uspava mu i uspori reflekse i mogućnost da se malo odmori, osvježi i okrijepi je u interesu sigurne vožnje. Što karakterizira autocestu, pa možda i to da su odmorišta i nazvana prateći uslužni objekti (PUO) i prema opremljenosti i vrstama usluga koje nude su također razvrstani u pet kategorija, a ima i objekata koji su u kategoriji hotela ili motela. Najjednostavnija odmorišta na svakih 10 22,5 kilometra, a sa bogatijim uslugama raste i njihovo rastojanje.

Tagovi:

#Što #karakterizira #autocestu #AdresarSporta.rs
Izvorni članak