Lifestyle

Što pokazuje citologija urina – AdresarSporta.rs

Citologija urina, kakva je to pretraga i kada je ona potrebna?

Citologija urina ili citološka analiza urina se opisuje kao dijagnostička pretraga koja će se koristiti onda kada bolesnik ima česte smetnje u mokraćnom sustavu. Analiza se najčešće radi kada su dobiveni rezultati rutinske analize urina i kada postoji tijek bolesti. Mikroskopskom analizom može se doznati da li postoje određene odljuštene stanice koje imaju patološke tvorbe, ali i atipija stanica koja je vezana za urolitijazu (stanja popup kamenca, pijeska ili upale).

Kada je se radi citologija urina? Citološka analiza urina se radi onda kada se primijeti krv u urinu bolesnika ili kada postoji prisutnost eritrocita u mokraći. Oba stanja vidljiva su prilikom analize sedimenta urina kada se on pregledava u biokemijskom laboratoriju. Što obuhvaća navedena pretraga? Ona se sastoji od mikroskopske analize svježeg i drugog jutarnjeg urina kroz naredna tri dana (svaki dan bolesnik daje uzorak u poliklinici). Citološki nalaz je većinom gotov unutar tri dana nakon što je dat zadnji uzorak urina.

Citologija urina, što navedena pretraga otkriva?

Gleda li se iz citološke perspektive, urin je tekućina koja prolazi iz glomerula bubrega, preko bubrežnih kanala, nakapnice, mokraćovoda, mokraćnog mjehura i na posljetku mokraćne cijevi. Urin će ispirati sluznice svih navedenih dijelova urinarnog sustava gdje se stanice ljušte i izbacuju s urinom, što citolozima daje koristan materijal za dijagnozu. Citologija urina se u dijagnostičkoj struci često naziva i pretragom za maligne stanice jer je upravo to najčešći razlog zašto se bolesnici upućuju na ovu analizu.

Uz pomoć navedene pretrage može se otkriti tumor u mokraćnom sustavu, ali i druga, manje opasna stanja poput upale, kamenca, virusne infekcije, gljivične infekcije. Citologija urina pokazuje broj eritrocita u urinu, što može otkriti da li oni dolaze od bubrega ili od donjeg dijela mokraćnog sustava. Eritrociti koji dolaze iz bubrega imaju veoma specifičan oblik i lako se mogu prepoznati pod mikroskopom. Nakon tri uzeta uzorka urina dobiva se sveukupan broj eritrocita, te se ustanovljuje da li se bolesnik upućuje na daljnju obradu i pregled kod nefrologa ili urologa.

Citologija urina, kako se daje urin i kako se pripremiti za pretragu?

Za citološku pretragu urina najbolje je dati drugi jutarnji urin koji je po sebi dovoljno reprezentativan prema staničnom sastavu, a sve stanice su dobro očuvane za razliku od prvog jutarnjeg urina. Ukoliko se bolesniku kaže da mora napraviti citološku analizu urina, tada je on dužan napraviti sljedeće: Bolesnik je dužan dati drugi jutarnji urin, tri dana za redom. Dolazi se u određenu ambulantu, kliniku ili laboratorij gdje se dobiva posudica s poklopcem koju je nužno napuniti s urinom.

Osobe koje pate od težih bolesti ili su nepokretne urin mogu donijeti na analizu. Citologija urina ne zahtijeva posebne pripreme, iako se naglašava kako bi bila poželjna higijena spolovila kako na njemu ne bi ostala kontaminacija uzorka od prvog jutarnjeg mokrenja. Da li se bolesnika potiče na drugo jutarnje mokrenje? Citologija urina ima dogovoreni termin. Ukoliko se bolesnik ne može natjerati na drugo jutarnje mokrenje, tada uzima jednu do dvije čaše vode kako bi se mogao dati urin.

Tagovi:

#Što #pokazuje #citologija #urina #AdresarSporta.rs
Izvorni članak