Lifestyle

Što su lezije – AdresarSporta.rs

Što su lezije i gdje nastaju

Što su lezije i što one predstavljaju na tijelu ili u tijelu? Riječ lezija dolazi od latinske riječi laesio što znači ozljeda, pa se u medicini izraz lezija koristi za svaku promjenu, oštećenje, ozljedu, mijenjanje stanice, tkiva, ali i organa. Lezije nastaju zbog ozljeda ili bolesti koje mogu biti upalne ili degenerativne. Ovakve se promjene mogu pojaviti bilo gdje u tijelu, te na koži, a klasificiraju se prema tome gdje su nastale, prema tipu, prema uzroku, te prema veličini.

Vrlo poznata lezija zuba je karijes, iako karijes ne poznajemo pod ovim nazivom. Ovisno o lokaciji lezije se imenuju prema mjestu gdje su nastale i vezano na tkivo gdje su nastale. Na primjer lezija mozga je svaka promjena u moždanim stanicama, kao što se dešavaju i lezije na koži kojih ima jako puno vrsta. Lezije mogu nastati i u centralnom nervnom sustavu, ali i u perifernim nervnim sustavima kao periferne lezije.

Što su lezije uzrokovane tumorom? Lezije koje su nastale kao posljedica tumora koji može biti maligan ili benigan su promjene u stanicama koje se mogu odvijati u tijelu na nekim organima, na koži, na kostima. Dijagnostikom biopsije otkriva se struktura takvih lezija i određuje se malignost ili benignost njihove pojave.

Što su lezije na koži

Što su lezije na koži, da li je to svaka promjena koja se događa na koži, bilo kojeg oblika, veličine, boje, strukture. Postoji jako puno kožnih promjena koje zajedničkim imenom nazivamo lezije na koži. S obzirom na vanjske utjecaje mogu biti izazvane pretjeranim izlaganjem UV zrakama sunca ili umjetnih zraka u solariju. No, mogu nastati zbog nekih bolesti tijela, zbog parazita, te zbog degenerativnih bolesti.

Što su lezije na koži i kada su one maligne, a kada benigne? Nije svaka promjena na koži razlog za zabrinutost jer od te promjene može nastati maligna bolest, no promjena može biti i sasvim bezazlena. Benigne promjene na koži karakterizirane su simetričnim oblikom, jednolične boje, te jednake strukture, sporo rastuće, te ih klasificiramo kao keratinocitne, fibrozne, melanocitne, masne i vaskularne lezije.

Maligne lezije koje nastaju na koži su promjene kod kojih postoji nekontrolirana promjena uz simptome da postoji ranica ili ulceracija koja ne zacjeljuje, postoji krvarenje, dolazi do destrukcije okolnih tkiva, te postoji širenje na limfne žlijezde i organe u tijelu poput mozga, jetre.

Što su lezije na mozgu

Što su lezije na mozgu? Svaka abnormalna pojava na tkivu mozga ili u mozgu naziva se lezija na mozgu. S obzirom da se radi o organu koji se nalazi u glavi moguće ga je dijagnosticirati posebnim pretragama magnetske rezonance ili CT. Promjene će se utvrditi kao svijele ili tamne mrlje koje je potrebno dodatno testirati kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Što su lezije na mozgu veće predstavljaju veću opasnost jer je promjenama zahvaćeno više tkiva, te mogu nastati uzrokovane prethodnom traumom, bolesti, ali mogu biti potpuno nepoznatog uzroka. Bolesti koje mogu uzrokovati lezije na mozgu su moždani udar, potres mozga, multipla skleroza, meningitis, tumor na mozgu, Alzheimerova bolest, ali i bilo kakva ozljeda mozga.

Ukoliko se ni nakon dodatnih testiranja ne može ustanoviti uzrok, te je otklonjena sumnja na tumor ili malignost lezije, liječnik će preporučiti praćenje lezije na mozgu kako bi kroz vrijeme promatrao da li postoji promjene u obliku, strukturi tkiva te na vrijeme poduzeo daljnje pretrage ukoliko je do novih promjena došlo.

Tagovi:

#Što #lezije #AdresarSporta.rs
Izvorni članak