Nexium tablete (20, 40 mg) – delovanje, nuspojave, cena, iskustva

Nexium tablete (20,40 mg) – šta su i kako deluju

Contents

Ako ste ikada imali probleme s povećanom količinom kiseline koju luči vaš želudac, od pomoći bi vam mogle biti Nexium tablete. Ovaj lek pripada grupi lekova koji još nose naziv i “inhibitori protonske pumpe”. Pre samog korišćenja ovog leka svakako pročitajte uputstvo o leku i konstatujte se sa svojim lekarom.

Ovaj lek ćete koristiti ako imate problema s refluksom, tj. sa vraćanjem želučane kiseline nazad u jednjak. Naravno, lek nećete kupiti sami već će vam ga prepisati lekar. Ako pak imate problema s čirevima na želucu, ovaj lek će vam takođe biti od koristi prilikom saniranja takvog problema. Višak želučane kiseline naime ima između ostalog i uzrok s pogrešnim radom gušterače, a ovaj lek i to može uspešno da sanira. Pre nego što dobijete Nexium tablete na korišćenje, lekar će proveriti imate li koju od predispozicija zbog kojih ne smete da uzimate ovaj lek. U idućem poglavlju ćemo upravo o tome pisati.

Nexium tablete- mere opreza i nuspojave

Ako postoji verovatnoća da ste alergični na aktivne sastojke ovog leka, ni po koju cenu ga nemojte uzimati. Ako ste pak alergični na ostale lekove koji pripadaju gupi  kojoj pripadaju i Nexium tablete, potrebno je da takođe budete veoma oprezni. Tako je potrebno posebno odobrenje za korišćenje ovog leka ako imate teškoće s radom jetre ili otežan rad bubrega. Ako pak značajno gubite na kilaži ili krenete povraćati krv te primetite krv u stolici, a već konzumirate Nexium tablete, potrebno je prestati s konzumacijom i o tome obavijestiti svog lekara.

Ovu tabletu takođe možete uzimati s hranom ili na prazan želudac te vas neće ugroziti prilikom upravljanja vozilima. Od nuspojava koje se mogu pojaviti vredi da se spomene mučnina i povraćanje, glavobolja i proliv, a od manje čestih nesanicu, omaglicu i oticanje stopala i gležnjeva. U retke nuspojave treba ubrojiti gubitak kose, kožni osip, pojačano znojenje, nizak nivo natrija u krvi, promene u osećaju ukusa itd.

Nexium tablete (20, 40 mg) – sve što trebate da znate

Prethodno navedene nuspojave koje imaju Nexium tablete mogu obeshrabriti osobu da se odluči za ovu vrstu lečenja. Ipak, ne brinite jer vi ne morate da dobijete ništa od navedenog i pozitivni učinci ove tablete premašuju negativne kada je u pitanju statistika. Ako npr., Nexium uzimate duže od 3 meseca može doći do smanjenog magnezijuma u krvi, ali onda će vam lekar savetovati da neko vreme prestanete da uzimate ovaj lek i da provodite redovne preglede krvi kako bi se pratili te parametre. Vredi nešto reći i o čuvanju ove tablete.

Naime, ovu tabletu čuvajte na suvom i hladnom mestu izvan domašaja dece, a mesto koje ne prelazi 30 stepeni Celzijusevih. Ako je istekao rok trajanja, molimo vas prestanite da uzimate ovaj lek. Nije ga poželjno baciti u otpad već  je potrebno zbrinuti na adekvatan način. Lekar će vas obavestiti o tome na koji način se lek treba baciti, kako bi se zaštitio okolina.

Tagovi:

#Nexium #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

nexium tablete
Ako ste ikada imali probleme s povećanom količinom kiseline koju luči vaš želudac, od pomoći bi vam mogle biti Nexium tablete. Ovaj lek pripada grupi lekova koji još nose naziv i “inhibitori protonske pumpe”. Pre samog korišćenja ovog leka svakako pročitajte uputstvo o leku i konstatujte se sa svojim lekarom.

Preporučujemo i ove teme

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar