Lifestyle

Što su skotomi – AdresarSporta.rs

Skotomi – uzrok

Skotom je područje djelomične do potpune smanjenje oštrine vida u vidnom polju koje je okruženo s poljem normalnog vida ili relativno dobro očuvanog vida. Uzrok pojave skotoma su demijelinizirajuća bolest poput multiple skleroze, oštećenje sloja živčanih vlakana u retini zbog hipertenzije, etambutol i kinin toksične tvari poput metilnog alkohola, nedostaci određenih vitamina i minerala, slaba prehrana, vaskularne blokade u optičkom živcu ili retini retini, moždani udar ili neke druge ozljede mozga, makularna degeneracija, i starenje. Rijetko, ali ponekad skotom može biti uzrokovan tumorom koji nastaje u hipofizi te može pritisnuti vidni živac ili mu omesti opskrbu krvlju. Skotom može biti također uzrokovan i aminoglikozidnim antibiotikom, najčešće streptomicin. Kod trudnica se skotomi mogu pojaviti kao posljedica teškog oblika preeklampsije, a to je oblike hipertenzije odnosno visokog krvnog tlaka koji bude izazvan zbog trudnoće. Također, skotomi se mogu pojaviti i kao posljedica visokog intrakranijalnog tlaka koji se često pojavljuje kod maligne hipertenzije.

Skotomi – simptomi

Kako bi se otkrio skotom, trebate samo prekriti jedno oko, te pažljivo se fokusirati s otvorenim okom i u bočnom i vodoravnom vidnom polju trebate postaviti neki predmet poput Vašeg palca i promatrati ukoliko postoje neke promjene u oštrini i kvaliteti Vašeg vidnog polja. Skotomi mogu biti simptom oštećenja bilo kojeg dijela Vašeg vidnog polja odnosno sustava, poput na primjer oštećenje mrežnice, makularna degeneracija i pak oštećenje mozga. Patološki skotomi koji izazivaju simptome mogu se pojaviti kao posljedica širokog spektra bolesnih procesa vezani uz vidni sustav, a to se odnosi na mrežnicu, optički živac i vidni korteks. Patološki skotom dolazi u raznim oblicima i veličinama te može zahvatiti bilo koji dio vidnog polja. Također, skotom može povećavati normalnu slijepu pjegu. Čak i ako je u pitanju mali skotom, on može kod pacijenta zahvatiti makularni ili središnji vid te s time uzrokovati ozbiljni nedostatak vida, dok kod velikog skotoma na perifernijaronom dijelu vidnog polja može proći nezapaženo zbog smanjenja optičke rezolucije u tom dijelu vidnog polja.

Skotomi – liječenje

U većini slučajeva se skotomi ne trebaju liječiti niti ne zahtijevaju posebno liječenje, jer u većini slučajeva će skotom sam od sebe nestati u roku od sat vremena. Kod ublažavanja simptoma uzrokovanih od strane skotoma, možete se legnuti, zatvoriti oči, popiti si malo vode te uzeti tablete protiv bolova koje se izdaju bez recepta. Ukoliko simptomi skotoma ne odlaze nakon nekog vremena ili su se pogoršali, ili pak imate često zbog toga migrene ili druge tegobe, u tom slučaju Vam može preporučiti neke opcije tretmana liječenja. Druge opcije mogu biti korištenje lijekova protiv epilepsije, antidepresivi ili beta blokatori, ovisno o tome koje tegobe proživljavate. Na temelju Vaših simptoma i problema će liječnik odrediti koji lijek da koristite. Ukoliko imate poremećaj vida, bitno je ne upravljati niti osobnim vozilom kao niti strojem. Bitno je se sjesti, zabaciti svoju glavu prema unatrag te se odmoriti. Uz primjenu ovog trika će skotomi sami od sebe nestati.

Tagovi:

#Što #skotomi #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši