Streptokokna angina – uzrok, simptomi, liječenje

Streptokokna angina – uzrok

Contents

Streptokokna angina je upala grla koje je uzrokovana bakterijom streptokokom. Također se streptokokna angina naziva i gnojnom anginom ili bakterijskim faringitisom. Upala grla bude u 30 posto slučajeva uzrokovana sa bakterijom streptokokom, ali isto tako može upala grla biti uzrokovana s virusom. Streptokok su gram pozitivne bakterije koje su okruglog oblika koje su inače nepokretne. One rastu u prisutnosti kisika, ali to im nije od velike važnosti da prežive. Streptokok se uglavnom nalazi u grlo kod odraslih osoba, a on može uzrokovati lokalnu upali grla ili upali krajnika. Gnojna angina može zahvatiti sve dobne skupine, a najčešće se pojavljuje kod djece i adolescenta, dok se rijetko pojavljuje kod osoba starijih od 40 godina. Najčešće se pojavljuje za vrijeme kasne jeseni i ranog proljeća, ali se može u bilo koje doba godine. On se prenosi kapljičnim putem, te se često prenosi kroz male zajednice, poput vrtića, škole, obiteljskih i staračkih domova.

Streptokokna angina – simptomi

Streptokokna angina sa svojim simptomima se počinje pojavljivati već 1 do 3 dana nakon prvobitne infekcije sa bakterijom ili s virusom. Simptomi mogu varirati od osobe do osobe, te neki mogu imati blage simptome, dok neki mogu imati teže oblike simptoma. Najčešći su simptomi visoka tjelesna temperatura koja bude iznad 38.5 stupnjeva, crveno iritirano grlo koje može imati bijele tragove, natečeni krajnici i limfne žlijezde kod vrata i ispod donje čeljusti, otežano gutanje tekućine i hrane, gubitak apetita, glavobolja, drhtavica, povraćanje i mučnina, te osjećaj umora i slabosti. Streptokokna angina može uzrokovati i ozbiljnije, teške oblike simptoma kod pacijenta, te u takvim situacijama trebate što prije potražiti liječničku. Ukoliko sumnjate u to da imate streptokoknu anginu, morate se obratiti svojem liječničku kako bi otkrio imate li bakterijsku ili virusnu upalu grla, jer se oba dva slučajeva drugačije tretiraju i liječe, zbog čega je bitno utvrditi o kojem se tipu upale radi.

Streptokokna angina – liječenje

Streptokokna angina se liječi na način da se uzimaju penicilinski antibiotici. U slučaju da imate alergiju na penicilin, u tom će vam slučaju liječnik prepisati antibiotik cefalosporin koji ima jednako djelovanje protiv streptokoka. Narednih 10 dana morate svakih 8 sati morate popiti po jednu tabletu, što znači da tri puta na dan pijete ovaj lijek. Antibiotik djeluje na način da uništava streptokok te ujedno sprječava bilo kakve moguće komplikacije koje bi nastale da niste krenuli s tretmanom liječenja. Streptokokna angina se najbolje liječi da uz uzimanje antibiotika prema uputama kako vam je liječnik preporučio, trebate ujedno i piti veću količinu tekućine kako biste spriječili moguću dehidraciju, dovoljno se naspavati, uzimati lijekove protiv bolova kao i pastile za grlo kako bi vam ublažilo bolove i nelagodu u grlu, te ujedno izvjetrititi i vlažiti prostor, posebice tokom jeseni i zime kada se prostorije griju jer suhi i rijetki zrak ne pomažu baš kod liječenja upale grle, naprotiv, samo će pogoršati vaše stanje.

Tagovi:

#Streptokokna #angina #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar