Stugeron forte – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Stugeron forte i za što se koristi?

Contents

Stugeron forte u sebi sadrži djelatnu tvar zvanu cinarizin, derivat iz piperazina, što znači da navedeni lijek pripada u skupinu lijekova koji su poznatiji pod imenom antagonisti H1 receptora, blokatori kalcijevih kanala. Ovaj lijek će spriječiti ulazak kalcijevih iona u sve glatko mišićje u arterijama i tako uzrokovati njihovo širenje. Cinarizin je poznat kao učinkovit i isto tako pouzdan sedativ samog unutarnjeg uha. S obzirom da će spriječiti sužavanje krvnih žila, može se koristiti za ublažavanje simptoma koji su uzrokovani slabijom moždanom i isto tako slabijom perifernom krvnom opskrbom.

Važno je naglasiti kako navedeni lijek neće utjecati na krvni tlak ili na brzinu otkucaja srca. Stugeron forte se koristi za: Liječenje poremećaja u ravnoteži poput vrtoglavice, zvonjenja u ušima, mučnine i povraćanja koje nastaje radi bolesti unutarnjeg uha. Navedeni lijek ne bi smjele uzimati osobe koje su alergične na Cinarizin ili drugi sastojak navedenog lijeka, osobe koje boluju od parkinsonizma, osobe koje boluju od ekstrapiramidnog sindroma. Prije nego vam liječnik prepiše navedeni lijek, dužni ste ga uputiti u svoje zdravstveno stanje.

Stugeron forte primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se dobiva isključivo na liječnički recept, i uzimat će se isključivo prema prepisanoj terapiji sa strane liječnika ili ljekarnika. Osnovne doze koje su navedene u uputama o lijeku su sljedeće: Za poremećaje ravnoteže – 1 tableta od 75 mg 2 x na dan. Za liječenje vestibularnih simptoma – 1 tableta od 75 mg 1 x na dan. Najveća dnevna doza iznosi 3 tablete dnevno. Ukoliko mislite da vam je učinak navedenih tableta preslab ili prejak, tada je potrebno odraditi savjetovanje s liječnikom. Stugeron forte se ne koristi kod liječenja djece.

Što ako ste uzeli više tableta? Mogući su simptomi predoziranja: Pospanost, nesvjestica, nekoordiniranost u pokretima. Moguća je pojava hipotermije, stezanja skeletnih mišića, povraćanja, drhtanje, tremor, sniženi krvni tlak, prestanak disanja. U slučaju predoziranja potrebno je zatražiti medicinsku pomoć. Što ako ste zaboravili uzeti prepisanu dozu? U tom slučaju potrebno je sljedeći dan krenuti s normalnom konzumacijom. Stugeron forte se ne smije prestati uzimati na vlastitu ruku. Ukidanjem terapije riskirate povratak liječenog stanja.

Stugeron forte nuspojave i liječenje

Nuspojave se mogu pojaviti, kao i kod svakog lijeka. U česte nuspojave ubrajamo: Suha usta. U manje česte: Mučnina, povraćanje i proljev. U rijetke: Pospanost i nesanica, glavobolja, gubitak teka, preosjetljivost, povećano znojenje, dobitak kilograma. Vrlo rijetke: Vrtoglavica, nesvjestica, tjeskoba, umor. Ukoliko osjetite nuspojavu koja nije navedena na uputi o lijeku, tada ste ju dužni prijaviti svome liječniku i tražiti promjenu terapije. Stugeron forte se mora čuvati što dalje od pogleda i dohvata djece, u svom originalnom pakiranju.

Prilikom otvaranja i korištenja navedenog lijeka poželjno je sačuvati uputu o lijeku koja vam može pomoći pri liječenju. Stugeron forte iskustva govore o uspješnom liječenju poremećaja ravnoteže. Navedeni lijek će se izdati nakon pregleda pacijenta i nakon što je liječnik upoznat sa sveukupnim zdravljem osobe. Važno je naglasiti kako se terapija uzima prema uputstvima, te kako njeno svojevoljno prekidanje nije preporučljivo radi mogućnosti povratka liječenog stanja. U slučaju nuspojava važno je obratiti se svome liječniku ili ljekarniku i zatražiti promjenu terapije.

Tagovi:

#Stugeron #forte #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar