Lifestyle

Tecfidera – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Tecfidera i za što se koristi?

Tecfidera je lijek koji će se koristiti za liječenje multiple skleroze, bolesti koja je specifična po upali koja oštećuje zaštitnu izolacijsku ovojnicu živca i sami živac. Lijek se koristi kod odraslih i djece koja su starija od 13 godina, starijih. Navedeni lijek sadrži djelatnu tvar dimetil fumarat. Kako djeluje Tecfidera? Kod multiple skleroze imuni sustav koji je prirodna obrana našeg tijela ne funkcionira onako kako bi trebalo i dolazi do napada na djelovanje središnjeg živčanog sustava osobe (optički živac, mozak, leđna moždina) i nastaje upala koja će oštetiti živce i njihove izolacijske ovojnice.

Vjeruje se kako dimetil fumarat djeluje na način da aktivira protein “NRF” koji će regulirati određene gene koji su odgovorni za proizvodnju “antioksidansa” koji će pomoći u zaštiti stanica od dodatnih oštećenja. Klinička ispitivanja pokazuju kako je dimetil fumarat djelotvoran u smanjivanju upale, te da on modulira aktivnost imunosnog sustava kod oboljele osobe. Važno je naglasiti kako djelotvornost lijeka nije ista kod svake osobe. Liječenje navedenim lijekom započinje onda kada liječnik uvidi potrebu za navedenom terapijom.

Tecfidera primjena i mjere opreza

Kako će se Tecfidera primjenjivati? Navedeni lijek se izdaje samo na liječnički recept, a liječenje započinje onda kada liječnik utvrdi potrebu za navedenim lijekom. Liječenje se nadzire sa strane liječnika koji ima iskustva u liječenju multiple skleroze. Lijek dolazi u obliku kapsula. Kapsule će se uzimati kroz usta, najbolje uz obrok. Doze se mogu razlikovati, no najčešće se odnosi na dozu od 120 mg 2 x dnevno prvih 7 dana terapije, nakon čega slijedi povećanje doze na 240 mg 2 x dnevno. Doza se može smanjiti kod bolesnika koji osjećaju nuspojave u obliku naleta crvenila ili ako imaju problema sa želucem i radom crijeva.

Liječnik vas je dužan uputiti u vašu terapiju, u njeno trajanje, primjenu i moguće nuspojave. Tecfidera se pokazao kao uspješni lijek koji smanjuje rizik od relapsa kod odraslih osoba koje imaju relapsno-remitirajući oblik multiple skleroze. Primjena ovog lijeka smanjuje rizik od pojave novih lezija kao i povećanja postojećih. Koje je mjere potrebno poduzeti kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito liječenje? Liječnik vam je dužan dati sve upute vezane za pravilnu primjenu navedenog lijeka. Nepravilna primjena lijeka neće rezultirati uspješnim liječenjem.

Tecfidera iskustva i liječenje

Dosadašnja iskustva bolesnika koji su liječeni navedenim lijekom su pozitivna. Koji su rizici povezani s korištenjem Tecfidera? Najčešće zabilježene nuspojave su: Navala crvenila te gastrointestinalne smetnje koje uključuju: Mučninu, bolove u trbuhu, proljev. Navedene nuspojave se pojavljuju na početku liječenja i obično traju prvih mjesec dana terapije. Njihovo ponavljanje je moguće. Lijek se ne smije primjenjivati kod bolesnika koji boluju ili koji možda boluju od progresivnog oblika multifokalne leukoencefalopatije, teškog oblika infekcije mozga koja je povezana s određenim lijekovima koji se koriste za multiplu sklerozu

Parazol - Protiv parazita

Cijeli popis nuspojava i ograničenja koja dolaze s primjenom lijeka navedeni su na uputi o lijeku. Tecfidera se izdaje na liječnički recept, uzima se u ljekarni. Cijena kapsula 56 x 240 mg iznosi 950,44€. Kako će se čuvati navedene kapsule? Kapsule je potrebno čuvati što dalje od djece. Lijek se ne smije koristiti nakon što mu je istekao rok valjanosti kako ne bi došlo do komplikacija. Kapsule uvijek držite u njihovom izvornom pakiranju uz uputu. Za sva dodatna pitanja kontaktirajte svog liječnika koji je zadužen za vaše liječenje.

Tagovi:

#Tecfidera #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak