Tendinoza Ahilove tetive – uzrok, simptomi, liječenje

Tendinoza Ahilove tetive uzrok

Contents

Tendinoza Ahilove tetive je patološka promjena koja nastaje uslijed velikih napora i sila fizičkih aktivnosti na na tetivi koja povezuje mišić i kosti pete. Ahilova je tetiva najveća tetiva u ljudskom tijelu i duljine je pet do šest centimetara, a povezuje donju polovicu stražnje strane kosti pete sa troglavim mišićem potkoljenice.

Tendinoza Ahilove tetive može biti akutna koja nastaje iznenada, ali i kronična te se pri tome razvija dulje vrijeme podmuklo. Može se pojaviti uz petnu kost kao izbočenje petne kosti, Haglundova bolest, zatim se može pojaviti kod prijelaza tetive u mišić, miotendinoza, ali i na samoj tetivi najčešće.

Uzroci ove bolesti su u prenaprezanju i velikim fizičkim naporima, te također nagla promjena u intenzitetu izlaganja naporima. Na primjer ukoliko se pojača tempo i udaljenost trčanja bez da se prethodno tijelo pripremilo za dodatne napore. Također neprikladna obuća, spuštena stopala, loša podloga za trčanje, starosna dob, ali i loša opskrbljenost krvlju ahilove tetive česti su uzroci.

Tendinoza Ahilove tetive simptomi

Glavni simptom tendinoza Ahilove tetive je bol u području dva do pet centimetara iznad petne kosti, a bol se pojačava kod kretanja i naprezanja prilikom kojih se bol i intenzivira. Uz bolove javlja se i jutarnja ukočenost koja će se ublažiti tokom kretanja po danu, no moguće je i da će se kao simptom pojaviti i oteklina na mjestu Ahilove tetive.

Od ostalih simptoma je moguće da će se čuti škljocanje kod hodanja poput zvuka škripanja snijega. Kako dolazi do propadanja tkiva, zapravo vlakana može doći i do kreiranja zadebljanja tkiva tetive koje je trajno i neće nestati.

Simptomi tendinoza Ahilove tetive mogu biti i puknuće same Ahilove tetive kao posljedica akutnog pokreta, no i kao posljedica kronične upale tetive. Puknuće će se pojaviti uslijed naglog pokreta kod tetive koja je već prije napeta uslijed opterećena i naglog pokreta. Degenerativne promjene su glavni uzrok puknuća Ahilove tetive i kao posljedicu imaju dugotrajan oporavak.

Tendinoza Ahilove tetive liječenje

Ukoliko je došlo do puknuća Ahilove tetive liječenje se provodi operativnim zahvatom spajanja tetive nakon čega slijedi vrlo dugi oporavak uz mirovanje noge u gipsu ili longeti kako bi se noga imobilizirala i što manje opterećivala. U periodu iza imobilizacije slijedi liječenje fizikalnim terapijama poput masaža, ultrazvučnim terapijama, određenim vježbama da se ojačaju mišići koji su mirovali dulje vrijeme.

Liječenje tendinoza Ahilove tetive je usmjereno na smanjivanje bolova, te takvo liječenje je dugotrajno i zahtjeva mirovanje, odnosno prestanak za tjelesnim aktivnostima koje izazivaju napor i naprezanja. No, kako biste ostali aktivni preporučuje se biciklizam, plivanje i određene vježbe da ne bi došlo do atrofije mišića u potpunosti.

Za liječenje tendinoza Ahilove tetive se ne preporučuju kortikosteroidne injekcije, ali lijekovi koji nisu na bazi steroida i djeluju protuupalno se preporučuju. No, ovi lijekovi neće utjecati na smanjivanje zadebljale Ahilove tetive.

Lijekovi za bolove i protuupalni lijekovi se ne smiju koristiti dulje vrijeme, pa ukoliko se bol nije smanjila ili nestala bit će potrebno kirurško liječenje koje obuhvaća odstranjivanje svih patoloških tkiva koja su se stvorila oko Ahilove tetive ili u njoj samoj.

Tagovi:

#Tendinoza #Ahilove #tetive #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar