Lifestyle

Testikularna feminizacija (Sindrom neosjetljivosti na androgene) – uzrok, simptomi, liječenje

Što je testikularna feminizacija?

Testikularna feminizacija ili sindrom neosjetljivosti na androgene se može opisati kao stanje lažne muške dvospolnosti. Muška osoba u sebi nosi muške spolne kromosome koje nazivamo xy i po definiciji ta osoba je u genetskom smislu muškarac. Međutim, u navedenom slučaju, testisi muškarca ne proizvode muške spolne hormone koji se nazivaju androgeni i ne dolazi do reakcije na njih. Ovakvi muškarci su zapravo žene. Što se događa u navedenom sindromu? Testikularna feminizacija donosi deficit muških hormona, što pridonosi razvoju ženskog oblika.

Osobe s navedenim stanjem se rađaju kao djevojčice, imaju ženske genitalije i odrastaju u ženskom obliku. Ulaskom u pubertet, osoba može primijetiti širenje kukova, oštriji glas, povećanu masnoću, razvoj grudi. Međutim, ne pojavljuje se menstruacija jer osoba nema razvijenu maternicu, jajnike niti jajovode. Pregledom se može otkriti testis koji je normalno razvijen ali je smješten u zdjelici osobe ili u preponskom kanalu. U ovakvim slučajevima, preporučuje se uklanjanje navedenog testisa kako ne bi došlo do razvoja tumora. Osobe će često primati liječenje estrogenom kako bi se normalno razvijale kao žene.

Testikularna feminizacija uzroci i simptomi

Stručnjaci navode kako je testikularna feminizacija nasljedno stanje. Ono se češće pojavljuje kod muškarca, jer žene traže mutaciju oba xx kromosoma kako bi nastao poremećaj. Žene mogu biti uzrok navedenog stanja jer nose mutirani gen, ali ne i sindrom. Uzrok također može biti i novija mutacija koja nastaje u majčinoj jajnoj stanici prilikom začeća ili kako se fetus razvija. Obilježja i simptomi su veoma jasni. Testikularna feminizacija se ne pojavljuje u djetinjstvu, već u tinejdžerskoj dobi kada se primijeti izostanak menstruacije.

Karakteristike su sljedeće: Genitalije koje su ženskog izgleda iako usne nisu u potpunosti razvijene, plitka vagina koja nema povezanost s maternicom, izostanak ženskih reproduktivnih organa, testisi koji su smješteni u preponskom području, izostanak dlaka na pazuhu ili na genitalijama, odsutnost menstruacije. Navedeno stanje uzrokuje neplodnost, što je teška vijest za osobu. Spolni odnosi također mogu biti veoma teški. Osobe koje pate od navedenog stanja imaju smanjenu gustoću kostiju, što je posljedica samog utjecaja androgena. Savjetuje se uklanjanje razvijenih testisa kako ne bi došlo do razvijanja malignih tumora.

Testikularna feminizacija liječenje

Ne postoji metoda koja će ispraviti navedeni deficit androgenih receptora u testikularnoj feminizaciji. No, testikularna feminizacija donosi određene intervencije: Dilatacijska terapija – Kirurška intervencija koja povećava usne i vaginu kako bi osoba mogla voditi normalni seksualni život. Navedena operacija se preporučuje pri završetku puberteta kada se osoba u potpunosti razvije. Gonadektomija – Uklanjanje razvijenih testisa koji se nalaze u zdjeličnom djelu tijela. Uklanjanje testisa smanjuje mogućnost razvoja malignih tumora. Psihološka pomoć – Psihološko liječenje je neophodno jer navedeno stanje može uzrokovati nezadovoljstvo tijelom.

Korištenje dodataka prehrani – Smanjena gustoća kostiju je tipičan simptom navedenog stanja, zato liječnici preporučuju dodatke prehrani koji sadržavaju kalcij i vitamin D. Zamjena hormona – Osoba prima terapiju estrogenom. Testikularna feminizacija se može liječiti na mnoge načine, no bitno je odabrati liječenje koje će donijeti najviše pozitivnih rezultata. Da li je moguće prevenirati navedeno stanje? Nažalost, stručnjaci smatraju kako je nemoguće izbjeći navedeno stanje, no važno je naglasiti kako je riječ o iznimno rijetkom stanju.

Tagovi:

#Testikularna #feminizacija #Sindrom #neosjetljivosti #androgene #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši