Lifestyle

Tumori mozga – uzrok, simptomi, liječenje

Tumori mozga – uzrok

Tumori mozga su masa abnormalnih stanica koje se nalaze u mozgu te one uvijek predstavljaju ozbiljan i ponekad po život opasan problem. Mozak je zaštićen lubanjom koja je veoma čvrste strukture, te kada dođe do bilo kakvog povećanja mase mozga, to uzrokuje probleme jer se lubanja ne može rastegnuti. Kada tumor na mozgu naraste, te se povećava pritisak u glavi, što može uzrokovati oštećenje mozga. Tumori mozga odnosno središnjeg živčanog sustava se stoga dijele na dvije glavne skupine, a to su primarni tumor na mozgu (koji je nastao iz stanica koje se nalaze u mozgu) i sekundarni odnosno metastatski tumor na mozgu (malignu tumor drugog organa koji je s krvlju došao do mozga te se tamo proširio). Najčešći tumori koji se metastaziraju u mozgu su rak pluća, rak bubrega, rak dojke i maligni melanom odnosno rak kože. Primarno tumori koji se stvore na mozgu mogu biti maligni poput raka mozga i benigni koji su nekancerozni.

Tumori mozga – simptomi

Tumori mozga se mogu prepoznati po nekoliko bitnih simptoma, a sami simptomi ovise o tome gdje se točno nalazi tumor na mozgu, koja je veličina tumora i o kojoj se vrsti tumora na mozgu radi. Simptomi mogu biti uzrokovani od oštećenja dijela mozga, zbog pritiska tumora na okolne strukture mozga i zbog razvoja povišenog intrakranijalnog tlaka odnosno zbog tlaka unutar lubanje. No, najčešći simptom tumora na mozgu je kada osjetite jaku glavobolju i pritisak u glavi. Kod 70 posto ljudi kojima su se pojavili tumori mozga su prijavili kako su osjetili jaku glavobolju. Kada se pojavi glavobolja čiji je glavni uzrok tumor na mozgu, obično takva glavobolja je stalna i ne popušta, čak i ako popijete tabletu protiv bolova, te također se ta glavobolja često pojavljuje. Također možete početi kod nekoga tko nikada prije nije imao problema s glavoboljom. Takva glavobolja je veoma jaka, često se javlja po noći te je prisutna tokom buđenja. Drugi simptomi tumora na mozgu mogu biti povraćanje, mučnina, epileptički napadaji, promjena kognitivne funkcije, promjena mentalne i psihomotorne funkcije, žarišni neurološki simptom, zamućeni vid, dvostruka slika, zbunjenost, slabosti lica ili udova, promjena kod mentalnog ponašanja, gubitak pamćenja, problemi kod pisanja ili čitanja te kod pričanja, nespretnost, problemi sa osjetilima, poteškoće kod gutanja vode ili hrane, vrtoglavica, osjetljivost, nesanica i slično.

Tumori mozga – liječenje

Tumori mozga se mogu na razne načine liječiti, a način na koji će se neki tumor mozga liječiti ovisi o tome o kojoj se vrsti tumora radi, kakve je veličina tumora, gdje se točno nalazi taj tumor na mozgu i kakvo je opće stanje organizma kod bolesnika. Tumori mozga se u većini slučajeva liječi na način da se izvodi operacija mozga. Cilj kod ovakve operacije je da se što više moguće tumorskog tkiva ukloni bez da se pritom ošteti zdravi dio mozga. Dakle, ciljevi operacije tumora na mozgu su da se odstrani što više tkiva od tumora, da se dobije tumorsko tkivo za patohistološke analite i da se smanjuje povišeni tlak unutar lubanje. Neke od komplikacija koj se mogu dogoditi zbog operacije mozga su krvarenje i infekcija. Druge metode liječenja su radioterapija i kemoterapija. Nakon liječenja tumora može doći do oštećenja zdravog tkiva mozga, te je zbog toga bitno ići na rehabilitaciju nakon liječenja. Ti vam fizioterapeut može pomoći da povratite natrag snagu i ravnotežu, logoped će vam pomoći kod rješavanja problema s gutanjem i govorom, dok vam radni terapeut može pomoći kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Tagovi:

#Tumori #mozga #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši