Lifestyle

Tumori vanjskog uha – uzrok, simptomi, liječenje

Tumori vanjskog uha – uzrok

Tumori vanjskog uha su tumori koji se izbočuju u lumen zvukovoda. Oni najčešće kod bolesnika ne stvaraju neke velike poteškoće, no ukoliko je tumor veliki onda on može dovesti do suženja zvukovoda koji s daljnjom progresijom može dovesti do provodne nagluhosti. Još uvijek znanstvenici nisu sigurni što točno uzrokuje tumor vanjskog uha. Pošto tumori vanjskog uha i uha generalno su veoma rijetki, teško je iz toliko malo slučajeva otkriti i shvatiti što ga točno uzrokuje. No, znanstvenici su uspjeli otkriti koji čimbenici i stvari mogu kod ljudi povećati šanse od oboljenja tumora vanjskog uha. Neki od rizičnog faktora je ako ste svjetloputi i imate jako blijedu kožu, ako dugo vremena provodite na suncu bez da imate na sebi kremu za sunčanje ili neku vrstu pokrivala, ako imate česte infekcije uha, te ako ste u starijoj životnoj dobi. Svi ovi faktori izuzev zadnjeg mogu dovesti do raka kože što isto tako može dovesti do pojave tumora uha.

Tumori vanjskog uha – simptomi

Tumori vanjskog uha mogu biti različitih vrsta, a to mogu biti rak kože adenoidni cistični rak i parotidni tumor. Rak kože utječe na stanice kože, a najčešće zahvaća stanice epiderme. Adenoidni cistični rak je rijetka vrsta raka koji obično pogađa žlijezde slinovnice, no može se pojaviti i u uhu, posebice kod vanjskog dijela slušnog kanala. Parotidni tumor se može proširiti i u ušni kanal, te je parotidna žlijezda najveća žlijezda slinovnica u ljudskome tijelu. Tumori vanjskog uha se mogu veoma lako primijetiti pošto se to radi o vanjskom dijelu uha, koji uključuje dijelove poput ruba uha, ušne školjke i vanjskog ulaza u ušni kanala. Znakovi prema kojima možete zaključiti da imate potencijalni tumor vanjskog uha su pojava ljuskavih mrlja na koži koji ostaju i nakon što ste nanijeli tipa kremu, losion ili vodu na koži uha, pojava biserno bijelih kvržica ispod kože i pojava čireva na koži koji često krvare.

Tumori vanjskog uha – liječenje

Tumori vanjskog uha se liječe na temelju toga koliko je veliki rak i na kojem se mjestu nalazi. Ukoliko su tumori vanjskog uha u pitanju i nalaze se na rubu školjke, mogu se jednostavno kirurški ukloniti. Ukoliko je zahvaćen veliki dio površine vanjskog uha, onda se mora ukloniti sve što je zahvaćeno, te tada u tom slučaju će biti potrebna i rekonstrukcija uha kako biste mogli vratiti normalni izgled svojem uhu. U pravilu za tumor vanjskog uha neće vam biti potrebna kemoterapija ili radioterapija odnosno terapija zračenja. Da biste se kompletno riješili tumora vanjskog uha, biti će vam dovoljno da ga kirurški uklonite kako se ne bi dalje prošilo na srednje i unutarnje uho. Srećom, pa je tumor uha veoma rijedak tumor, te mnogi koji su i imali ovaj oblik tumora su se uspješno oporavili, ali naravno, stopa preživljenja ovisi o tome gdje se točno na uhu nalazio tumor i kada su započeli s liječenjem.

Tagovi:

#Tumori #vanjskog #uha #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši