Lifestyle

Ubodi pčele – simptomi i liječenje

Ubodi pčele

Ubodi pčele je nešto što se može kod svakoga dogoditi, te za mnoge koji nemaju alergiju na ubode je dovoljno kućno liječenje. No, ako imate alergiju na ubode, onda se mogu dogoditi određene komplikacije te će biti potrebna hitna liječnička pomoć kako bi se smanjili simptomi uboda. Pčela je inače mirni kukac koji ne ubada, no jedino u situaciji gdje se osjeća izazvana ili osjeća prijetnju, u tom trenutku će ona napasti i krenuti ubadati. Za pčele je opće poznato da one imaju samo jedan ubod jer kod uboda njima žalac ostane u rani. kroz taj žalac pčela ubrizgava otrov u kukca i tako ih ona ubija. No, kada pčeli nakon uboda ispadne žalac, njima ujedno ispadne i dio utrobe, zbog čega pčela nakon par sati umre. Zato pčela može samo jednom ubosti. Ubodi pčele inače nisu opasne po život, no, ako imate alergiju na ubode, tada može biti opasno.

Ubodi pčele – simptomi

Ubodi pčele mogu kod ljudi izazvati razno razne simptome i reakcije, a sve ovisi o tome imate li vi alergiju na ubode insekata ili ne. Ti simptomi koji se javljaju kada su ubodi pčele u pitanju mogu varirati od privremene boli i nelagode sve do veoma teških alergijskih reakcija. Također, nije da svaki puta nakon uboda pčele da ćete imati istu reakciju na njezin ubod. Postoji široki raspon reakcija koje se mogu dogoditi nakon što vas je ubola pčela, a to mogu biti blage reakcije, umjeren i teške alergijske reakcije. Najčešća reakcija na ubod je kada osjećate žarenje, bol i svrbež skupa s iritacijom područja oko mjesta uboda pčele. Naticanje i svrbež obično prođe nakon 48 sati od prvotnog uboda, ali mogu potrajati i do tjedan dana. Ako vam se pojavi uz svrbež i osip blijeda koža, slabost, imate ubrzani puls, javlja vam se mučnina, povraćanje, imate proljev, vrtoglavicu, nesvjesticu, te vam natekne grlo i jezik, tada će vam trebati hitna liječnička pomoć.

Ubodi pčele – liječenje

Ako su obični ubodi pčele u pitanju koje nisu kod čovjeka uzrokovale alergijsku reakciju, tada je kućno liječenje sasvim dovoljno kako bi se simptomi uboda povukli. Ako imate alergijsku reakciju na ubod pčele ili ste imali više uboda odjednom, tada će vam trebati hitna liječnička pomoć, te je tu vrijeme jako bitan faktor. Što prije reagirate, to su vam veće šanse da se izvučete. Kada su ubodi pčele u pitanju, poznato je da pčela nakon uboda ostavit svoj žalac u rani. Žalac je najbolje ukloniti s nježnim grebanjem nego da ga izvučete van s pincetom. Kada žalac čupate sa pincetom može dodatno unijeti otrov u svoje tijelo i tako prolongirati trajanje simptoma pa tako i liječenje će dulje trajati. Područje uboda operite sa sapunom i vodom, te zatim nanesite hladni oblog ili led kako bi se smanjila bol i oteklina. Na mjesto uboda možete nanijeti losion za ublažavanje svrbeža, crvenila i oticanja područja. Također, možete koristiti kremu koja u sebi sadrži antihistaminik, analgetik i kortikosteroid.

Tagovi:

#Ubodi #pčele #simptomi #liječenje

Parazol - Protiv parazita