Lifestyle

Ulje čajevca kao prirodni lijek – Kako koristiti ulje čajevca

Što je ulje čajevca i za što se sve koristi?

Ulje čajevca najčešće se opisuje kao najbolji prirodni antiseptik. Riječ je o prirodnom antiseptiku koji se dobiva s destilacijom listova te grančica čajevca, endemske biljke koja raste na jugoistočnoj obali Australije. Čajevac je još od davnina poznat kao ljekovita biljka koja se može koristiti za liječenje bakterija, gljivica, virusa i upala. Za što se sve koristi ulje čajevca? Navedeno ulje danas se koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i parfemskoj industriji i ono je neizostavan dio brojnih krema i gelova za nečistu, masnu i upalnu kožu.

Ulje snažno djeluje na gljivice, bakterije i viruse i djeluje imunostimulirajuće. Tradicionalno, koristi se u liječenju te ublažavanju raznih zdravstvenih stanja kao i tegoba. Danas se navedeno ulje najčešće koristi za liječenje: Dišnih infekcija, infektivnih upala crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, akni, seboreja, slabog imuniteta i umora. Iako je riječ o prirodnom lijeku, savjetuje se konzultacija s liječnikom prije upotrebe navedenog ulja. Čajevac je prikladan za sve osobe koje žele poboljšati svoje zdravstveno stanje, kao i za osobe koje žele poboljšati svoji izgled.

Kako se koristi ulje čajevca?

Danas se ulje čajevca najčešće koristi za njegu kose i vlasišta, uklanjanje peruti, njegu kože tijela i lica. Kako se koristi ulje čajevca? Ako želite postići ljepši izgled kose i vlasišta, tada ćete u svoji šampon ili regenerator dodati svega par kapi navedenog ulja i prema uputama nastaviti prati kosu. Zahvaljujući svojem antifungalnom djelovanju, čajevac može obnoviti zdravlje vlasišta i ukloniti prhut koja je najčešće uzrokovana gljivicama.

Ako ipak želite postići ljepši i zdraviji izgled kože, tada je dovoljno da u kupku nakapate do 10 kapljica ulja i da uživate u kupci. Što ako nemate kadu? Tada ulje također možete dodati u svoji omiljenu kremu za njegu tijela. Što je s kožom lica? Ulje od čajevca se pokazalo veoma djelotvornim u uklanjanju mitesera i akni. Kada se navedeno ulje koristi, potrebno je imati na umu da je ono veoma jako u svom prirodnom i čistom obliku, stoga ga je potrebno dosta razrijediti ako se stavlja u određene kreme ili losione.

Da li je ulje čajevca sigurno?

Kada se kupi ulje čajevca, potrebno je slijediti upute proizvođača kako bi primjena bila što sigurnija. Kupljeno ulje čajevca veoma je koncentrirano, što znači da je poželjno da se ono uvijek razrijedi prije bilo kakve upotrebe. Najčešće se koristi u omjeru 1: 10 (jedna kap navedenog ulja na 10 kapi vode ili 10 kapi drugog ulja). I dok je ono sigurno za direktno nanošenje na kožu, ipak se savjetuje njegovo razrjeđivanje kako ne bi nastale nuspojave u obliku iritacija na koži.

Prije nego krenete s primjenom ulja od čajevca na većoj površini vaše kože, poželjno je napraviti test na manjem dijelu kože kako bi se provjerila moguća osjetljivost. Potrebno je naglasiti kako ovo ulje nije za oralnu primjenu jer može imati toksično djelovanje ukoliko se unese u organizam. Ukratko, ulje od čajevca potrebno je uvijek razrijediti prije upotrebe, i mora se testirati na manjem dijelu kože. Gdje se može kupiti? Ulje od čajevca moguće je kupiti u svim trgovinama zdrave prehrane, drogerijama i ljekarnama.

Tagovi:

#Ulje #čajevca #kao #prirodni #lijek #Kako #koristiti #ulje #čajevca
Izvorni članak