Lifestyle

Upala krajnika – uzrok, simptomi, liječenje

Upala krajnika je uvijek nezgodna i može da dovede do težih zdravstvenih tegoba ako se ne reaguje na vrijeme. Pročitajte koji uzrok, simptome i liječenje tonazilitisa.

Povišena temperatura, grlobolja, bolne kvržice na vratu i poteškoće s crvenilom krajnika karakteriziraju čestu upalu kod djece – tonzilitis.

Tonzile su dva izbočena limfna tkiva smještena na stražnjoj strani grla. Njihova je funkcija stvaranje antitijela i obrana tijela od bolesti. Stoga djeluju na sprječavanje infekcija bakterijskog ili virusnog podrijetla koje ulaze kroz nos i usta.

Ali kada se tonzile inficiraju, to dovodi do oticanja i povećanja veličine krajnika.

Upala krajnika je gotovo 70% bakterijskog porijekla, a može biti i virusan. Budući da krajnici imaju veliku ulogu u zaštiti organizma od mikroorganizama, nije rijetkost da se djeca zaraze dok je imunološki sustav još u razvoju. Djeca su najviše izložena upali krajnika, osobito u školskom razdoblju.

Na širenje ove upale utječu hladno zimsko razdoblje i loši higijenski uvjeti. Važno je reći da je upala krajnika ponekad posljedica slabog imunološkog sustava, što dovodi do infekcije. Grlo je obično crveno, a na krajnicima su bijele mrlje.

upala krajnika

Upala krajnika – uzrok i simptomi

Najčešći simptomi tonzilitisa su grlobolja, otežano gutanje, oteklina u vratu, temperatura, neugodan zadah. Tu su i bolovi u ušima i povećana osjetljivost.

U male djece, osim grlobolje, mogu se javiti simptomi poput gubitka apetita, smanjene aktivnosti i povišene temperature.

Komplikacije s tonzilitisom su relativno rijetke, ali postoji rizik jer se infekcija može proširiti na okolna tkiva, uzrokujući peritonzilarni apsces. Postoje četiri vrste upale krajnika: virusni, bakterijski, akutni i kronični. Kod virusnog tonzilitisa simptomi se često mogu zamijeniti s običnom prehladom.

Upale koje uzrokuju tonzilitis su gripa, Epstein-Barr virus, respiratorni sincicijski virus. Bakterijska upala krajnika uzrokuje groznicu i gnoj u tonzilima, najčešće uzrokovane streptokokom skupine A, ali i drugim bakterijama, Staphylococcus Aureus, Mycoplasma pneumoniae, Bordetella pertussis.

Najčešći simptomi su grlobolja, visoka temperatura i pojava gnojnih naslaga na tonzilima. Kada je u pitanju akutna upala krajnika, tada infekcija traje oko tri mjeseca. Trajanje kronične infekcije je duže od tri mjeseca ili se infekcija ponavlja.

upala krajnika liječenje

Kako se liječi upala krajnika

Kao što se može vidjeti, simptomi koji se javljaju mogu uvelike ometati čovjekov svakodnevni život, a posebno su neugodni za djecu.

U oporavku puno pomaže osnovna njega koja uključuje: odmor kako bi se tijelo moglo boriti protiv infekcije, dovoljan unos tekućine za smanjenje suhoće grla, povećan unos hrane koja sadrži vitamin C, korištenje ovlaživača zraka, izbjegavanje klimatizacije.

Svaki slučaj upale krajnika zahtijeva različite lijekove, a to su antibiotici, protuupalni lijekovi i analgetici. Kako se može spriječiti upala krajnika?

Budući da je ova upala zarazna, važno je redovito prati ruke i ne dijeliti osobni pribor za jelo ili ručnike. Bolesne osobe moraju pokrivati usta prilikom kihanja, kašljanja i kloniti se male djece, starijih osoba i osoba slabog imuniteta.

Samo liječnik može prepoznati radi li se o virusnoj ili bakterijskoj upali koja će omogućiti adekvatno liječenje.

Upala krajnika u težim slučajevima nosi rizik od ponovnog pojavljivanja infekcije, pa se preporuča kirurški zahvat kako bi osoba mogla kvalitetno živjeti bez ponavljanja upale.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao i da ćete sanirati upaču krajnika na vrijeme. Na našem sajtu možete da pročitate još mnogo savjeza aza zdraviji i bolji život. Pored korisnih savjeta za zdravlje, često preporučujemo i nama interesantne teme i članke s drugih sajtova.

Danas smo izdvojili nekoliko jako interesantnih i popularnih tema vezanih za sport, humor i zanimljivosti koje će vas sigurno oraspoložiti.

Preporučujemo i ove teme

Komentariši