Vaskularna demencija – uzrok, simptomi i liječenje

Što je vaskularna demencija?

Contents

Vaskularna demencija se može opisati kao opći pojam koji se odnosi na probleme s rasuđivanjem, planiranjem, prosuđivanjem, pamćenjem, kao i drugim misaonim procesima. Vjeruje se kako navedeno stanje nastaje radi oslabjelog protoka krvi do mozga, što može dovesti do njegovog oštećenja. Navedena demencija može nastati radi blokade arterija u mozga nakon proživljenog moždanog udara. Uzroci navedenog stanja također mogu biti i oštećenja krvnih žila i smanjena cirkulacija – što ograničava sami protok kisika i hranjivih tvari do mozga.

Vaskularna demencija je drugi najčešći uzrok demencije kod starijih osoba. Pojavljuje se češće kod muškaraca nego žena, i obično će započeti u 70-im godinama života. Navedeno stanje će se prije razviti kod osoba koje boluju od hipertenzije, šećerne bolesti, hiperlipidemije ili osoba koje puše. Mnogi bolesnici mogu imati i Alzheimerovu bolest uz navedeni oblik demencije. Može li se navedeni oblik demencije spriječiti? Demencija se može odgoditi ili spriječiti promjenom načina života. Istraživanja su također pokazala kako pravilna prehrana i vježbanje također imaju veliku utjecaj na naš krvni tlak i razvijanje bolesti koje su direktno povezane s našim kardiovaskularnim sustavom.

Vaskularna demencija uzroci i simptomi

Zašto nastaje vaskularna demencija? Uzroci demencije mogu biti različiti, no u najčešće uzroke ubrajamo odumiranje moždanih stanica, moždani udar, tumor koji nastaje na mozgu, ozljeda glave. Ostali uzroci mogu biti: Infekcija HIV-om, prionska bolest, nedostatak vitamina, depresija. Sami simptomi vaskularne demencije mogu biti različiti, a o tome primarno ovisi dio mozga koji je obolio. Stručnjaci navedenu demenciju opisuju kao i svaki drugi oblik demencije, što znači da su simptomi i uzroci nastanka veoma slični.

Simptomi mogu biti očigledni ako oni nastanu nakon moždanog udara, no oni se često razvijaju polako i tiho. istraživanja pokazuju da osobe koje pate od demencije imaju više vrsta promjena na svom mozgu, što znači da je riječ o mješovitoj demenciji. Vaskularna demencija može pokazati sljedeće simptome: Očitu zbunjenost, nedostatak koncentracije te fokusa, smanjena sposobnost organiziranja i analiziranja, smanjena učinkovitost planiranja i suradnje, problemi s pamćenjem, osjećaji mira i nervoze, nestabilnost pri hodu, iznenadni porivi za mokrenje, lutanje od doma, depresija.

Vaskularna demencija liječenje

Navedeni oblik demencije će se prvo testirati. Liječnik će osobi postavljati niz pitanja kako bi se testiralo pamćenje, snalaženje u vremenu i prostoru, kao i korištenje različitih riječi te rečenica. Nakon navedenog, slijedi daljnja dijagnoza koja se temelji na CT-u glave, magnetske rezonance i vađenju krvi. Nažalost, liječenje za navedeni tip oboljenja ne postoji. Odumrle stanice u mozgu se nikako ne mogu obnoviti, i samim time osobi se ne može vratiti pamćenje i snalaženje. No, postoje lijekovi koji mogu tretirati simptome kako bi osoba mogla voditi što kvalitetniji život.

Vaskularna demencija se može tretirati sa određenim vježbama za mozak, što omogućuje osobi da zadrži proces razmišljanja i analiziranja. Vaskularna demencija je stanje gdje dolazi do gubitka pamćenja i nemogućnosti zdravog razmišljanja. Navedeno stanje se najčešće pojavljuje u 70-im godinama i razvija se postupno, u fazama. Simptomi s vremenom mogu postati sve više izraženiji, stoga je bitno da je osoba uvijek nadgledana i da ima pomoć u svojoj blizini. Iako se navedeno stanje ne može u potpunosti izliječiti, ono se može držati pod kontrolom.

Tagovi:

#Vaskularna #demencija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar