Vezikoureteralni refluks – uzrok, simptomi, liječenje

Vezikoureteralni refluks u djece

Contents

Infekcija mokraćnog sustava vrlo je često stanje, koje često može biti pokazatelj nekog drugog problema. Budući da infekcija mokraćnog sustava pokazuje prilično suptilne simptome, u mnogim je slučajevima povezana sa složenijim urološkim stanjem koje zahtijeva procjenu pedijatrijskog urologa, kao što je vezikoureteralni refluks. Ovaj zdravstveni problem povezan je s promjenama u nekim strukturama mokraćnog sustava, koje mogu biti prirođene, no u većini slučajeva glavni uzrok je infekcija mokraćnog sustava. Vezikoureteralni refluks je najčešći urinarni problem kod djece.

Ovo je stanje u kojem se urin iz mokraćnog mjehura vraća u mokraćovode, cijevi koje prenose mokraću iz bubrega u mjehur. Obrnuti tok mokraće utječe na umnožavanje bakterija u mokraćnom sustavu, a za dijete je štetno samo ponavljanje infekcija. Vrlo često se dijagnosticira u prvoj godini života, što uzrokuje recidiv infekcije. Upalna reakcija razvija ozbiljne promjene u bubrezima, što ugrožava njihovu funkciju. Ovisno o dijagnozi i stupnju, određuje se najbolji tretman za dijete.

Vezikoureteralni refluks, uzrok i glavni simptomi

Mokraćni sustav uključuje bubrege, uretru, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev. Bubrezi su odgovorni za filtriranje vode i drugih elemenata koji čine mokraću, prolazeći kroz mokraćnu cijev do mokraćnog mjehura gdje se nalazi dok se ne eliminiraju iz tijela kroz mokraćnu cijev. Povratni urin ima bakterije koje uzrokuju infekciju mokraćnog sistema. U male djece simptomi uključuju groznicu, proljev, razdražljivost i gubitak apetita. U starijih osoba vezikoureteralni refluks dovodi do visokog krvnog tlaka, zatvora, proteinurije i zatajenja bubrega.

Dok je kod dječaka veća vjerojatnost da će biti pogođeni primarnim vezikoureteralnim refluksom, sekundarni refluks je dvostruko vjerojatniji u djevojčica. Koji su uzroci vezikoureteralnog refluksa? Primarni vezikoureteralni refluks javlja se kod roditelja, što ukazuje na genetsku predispoziciju, iako točan uzrok još nije utvrđen. Vesikoureteralni refluks varira od blagog do teškog gdje je prisutno oštećenje bubrega. Uzrok sekundarnog vezikoureteralnog refluksa je opstrukcija mokraćnog sustava uzrokovana infekcijama. Kada se djetetu dijagnosticira ovo stanje, liječnik će naznačiti koji je stupanj prisutan, na temelju kojeg se liječenja daje.

Vezikoureteralni refluks, liječenje

Prema statistikama, 15% adolescenata ima kronično zatajenje bubrega uzrokovano vezikoureteralnim refluksom, koji se ne dijagnosticira u djetinjstvu ili se ne liječi adekvatno. Simptomi infekcije mokraćnog sustava u djece često nisu tako jasni i često ostaju neprimijećeni. Roditelji shvate da nešto nije u redu tek kada se djetetovo zdravstveno stanje pogorša. Stoga je važno prepoznati male promjene koje osiguravaju učinkovitost liječenja i izbjegavaju oštećenja mokraćnog sustava i druge komplikacije. Iz tog razloga, vezikoureteralni refluks kao teško stanje zahtijeva rano otkrivanje simptoma kako bi se osigurali odgovarajući tretmani.

Liječenje vezikoureteralnog refluksa prvenstveno ovisi o težini stanja. Kod djece s blagim simptomima lakše prolazi, dok se u težim slučajevima koriste lijekovi ovisno o stanju. Dijagnostički proces uključuje konzultacije s dječjim urologom, laboratorij, zatim slikovne pretrage za sigurnu dijagnozu. Budući da je vezikoureteralni refluks povezan s ponavljajućim infekcijama mokraćnog sustava, to može dovesti do teškog oštećenja bubrega i drugih teških mokraćnih komplikacija. Dijagnoza i odgovarajuće liječenje ključni su za osiguranje pravilnog rada mokraćnog sustava i kvalitete života djeteta.

Tagovi:

#Vezikoureteralni #refluks #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar