Lifestyle

Viroza – uzrok, simptomi, liječenje

Viroza uzroci

Viroza je kratoktrajna virusna bolest uzrokovana virusima koji mogu utjecati na razvoj bolesti u respiratornom sustavu, crijevima ili želucu. Ova virusna bolest predstavlja lakši oblik bolesti koji se brzo preboli i ne ostavlja posljedice, no dolazi naglo iako inkubacija može trajati i do tjedan dana bez pojave simptoma.

Crijevne viroze poznate kao virusni gastroenteritis uzrokovana je virusima iz skupine adenovirusa, kalicivirusa, astrovirusom, a kod djece je vrlo česta zaraza rotavirus vrstom. Ovaj se virus prenosi rukama koje su nečiste i bile u dodiru sa zaraženim predmetima na kojima se nalazi virus kojeg je prethodno dotaknula zaražena osoba. Stoga vrlo često u vrtičkim i školskim grupama crijevna viroza može u nekoliko dana razboliti cijele grupe djece jer se brzo širi.

Kod male djece i dojenčadi nastupa virusna bolest koja je uzrokovana humanim herper virus-6 dva tipa, A i B, te uzrokuje trodnevnu bolest djece rozeole, roseola infantum, odnosno trodnevna vrućica koja dolazi naglo, traje tri dana, te jednako tako i nestaje.

Viroza simptomi

Ovisno o kojoj vrsti virusa se radi razvija se virusna bolest u probavnom sustavu, respiratornom ili opća virusna bolest poznata kao trodnevna vrućica. Virusna bolest je javlja naglo iako inkubacija traje neko vrijeme, te je prvi simptom visoka tjelesna temperatura koja kod male djece može narasti na 40 stupnjeva Celzijevih. Uobičajeno je kada postoji virus u tijelu da se javlja povišena tjelesna temperatura koju može pratiti i osip uzrokovan temperaturom. Osip se može proširiti po cijelom tijelu, te dijete osjeća svrbež, na pritisak ostaju blijedi tragovi, a osip nestaje nakon dan dva bez ikakvih posljedica.

Crijevna viroza koja zahvaća crijeva i želudac će uz povišenu temperaturu imati simptome koji su povezani sa probavnim sustavom, te će se pojaviti povraćanje, proljev, mučnine, gubitak apetita, a sve može biti popraćeno glavoboljom. Simptomi mogu biti blaži, ali i teži te mogu potrajati i do 14 dana, sve može biti popračeno i grčevima u trbuhu.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Viroza koja napada dišni susutav uzrokovat će simptome poput kašlja, grlobolje, mogući su i bolovi u plućima što onda upućuje na komlikacije i upalu pluća pa je potrebno čak i bolnčko liječenje kod težih slučajeva.

Viroza liječenje

Viroza se liječi ovisno o vrsti viroze, a samo liječenje je usmjereno na smirivanje simtoma i jačanje imuniteta kako bi se tijelo izborilo s virusom i uništilo viruse u tijelu. Kada se javlja povišena tjelesna temperatura bez obzira o kojoj virusnoj bolesti se radi potrebno je lijekovima za snižavanje temperature smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu.

Ako se radi o crijevnoj virozi potrebno je nadoknađivati gubitak tjelesne tekućine i elektrolite kako ne bi došlo do dehidracije koja može biti vrlo opasna naročito kod male djece. Stoga je potrebno davati djetetu tekućinu u malim količinama no vrlo često, na primjer svakih pet minuta gutljaj čaja ili vode. Također je potrebno uvesti poseban režim prehrane kako se hranom ne bi dodatno iritiralo crijeva i želudac pa se prehrana sastoji od dvopeka, banana, riže i rižine sluzi, jogurta koji obiluje dobrim bakterijama, te jabuka.

Liječenje viroza koje napadaju dišni sustav predstavlja uzimanje sredstava za smirivanje kašlja, olakšavanje grlobolje, također korištenje lijekova za snižavanje povišene tjelesne temperature, te se preporučuje mirovanje kako ne bi došlo do upale pluća.

Tagovi:

#Viroza #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak