Lifestyle

Xeljanz – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xeljanz – primjena i djelovanje

Xeljanz je lijek koji sadrži u sebi aktivnu tvar tofacitinib. Tofacitinib je inhibitor Janus kinaze ili skraćeno JAK, koji djeluje na način gdje inhibira enzime JAK1 i JAK3 koji su uključeni u signalne puteve upalnih procesa u tijelu. Xeljanz se koristi u liječenju određenih autoimunih bolesti, posebno reumatoidnog artritisa. Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest koja dovodi do oštećenja zglobova i tkiva. Lijek se također koristi u liječenju psorijatičnog artritisa i ulceroznog kolitisa. Djelovanje lijeka se temelji na blokiranju enzima JAK koji su važni u upalnim signalnim putevima. Time se smanjuje aktivnost imunološkog sustava i upalni odgovor, što dovodi do smanjenja simptoma i usporavanja napredovanja autoimunih bolesti. Lijek može uuzrokovati niz nuspojava, uključujući povećan rizik od infekcija, povećanje razine kolesterola i lipida u krvi, povećanje krvnog tlaka, mogućnost razvoja zloćudnih tumora, kao i drugih nuspojava. Stoga je bitno uzimati lijek prema uputama svojeg liječnika i obaviještavati svojeg liječnika o bilo kojim promjenama.

Xeljanz – upute i nuspojave

Xeljanz tablete se uzimaju prema uputama liječnika, te doza i raspored uzimanja ovisi o vrsti bolesti i individualnim potrebama pacijenta. Veoma je bitno se pridržavati uputama koje Vam je dao Vaš liječnik, te ne mijenjati dozu ili naglo prekinuti liječenje. Što se tiče nuspojava, oni mogu varirati od osobe do osobe, te neki ljudi mogu doživjeti nuspojave, dok drugi ne budu ih imali. Nuspojave koje se mogu pojaviti kod primjene ovog Xeljanz tableta su povećani rizik od infekcije, gastrointestinalni problemi poput proljeva, mučnine, bolova u trbuhu i poremećaja probave, povišeni krvni tlak, promjene u lipidima i kolesterolu, povećani rizik od krvnih ugrušaka što uključuje i duboku vensku trombozu i plućnu emboliju, povećan rizik od zloćudnih tumora kao što su limfomi, te promjene u razinama jetrenih enzima i drugih laboratorijskih nalaza. Veoma je bitno javiti svojem liječniku ukoliko Vam se pojave neke od ovih gore navedenih nuspojava. Također, ako imate alergijske reakcije, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

Xeljanz – cijena i iskustva

Xeljanz tablete držite podalje od malene djece. Nakon isteka roka trajanja, nemojte više dalje koristiti lijek te ih bacite u za to previđeno mjesto. Tablete čuvajte na tamnom i hladnom mjestu u njihovoj originalnoj kutiji. Držite ih na sobnoj temperaturi. Ako primijetite promjenu boja ili su tablete slomljene, nemojte ih upotrijebiti. Xeljanz tablete sadrži u sebi djelatnu tvar tofacitinib, a jedna tableta u sebi sadrži 11 miligrama tofacitiniba u oblikutofacitinibcitrata. U sebi sadrži i druge sastojke, kao što su sorbitol, hidroksietilceluloza, magnezijev stearat, kopovidon, celuloza acetat, hidroksipropilceluloza, hipromeloza, titanijev dioksid, triacetin, crveni i crni željezov oksid, šelak, amonijev hidroksid i propilenglikol. Tablete su ovalnog oblika i ružičaste boje. Lijek dolazi u pakiranju od 28 i 91 tableta u kutiji, te su također dostupne u bočicama koje sadrže 30 ili 90 tableta. Lijek se izdaje na recept, te dolazi po odličnoj cijeni. Iskustva pacijenata koji su koristili ovaj lijek su više nego pozitivna.

Tagovi:

#Xeljanz #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu