Lifestyle

Začepljenje krvnih žila – uzrok, simptomi, liječenje

Začepljenje krvnih žila je jedan od najveći zdravstvenih problema danas

Ateroskleroza je skupni naziv za više bolesti srca i krvnih žila, a zovu je i bolest obilja, zbog prekomjerno masne ishrane, prevelikog unosa šećera i nedovoljno kretanja. Začepljenje krvnih žila je jedan od najvećih zdravstvenih problema danas, a liječenje ateroskleroze ima za svrhu spriječiti srčani ili moždani udar. Uzrok začepljenja krvnih žila mogu biti pušenje, previše zasićenih masti u prehrani, dijabetes, visok krvni tlak, starenje, a ateroskleroza može zahvatiti arterije mozga, srca, bubrega, drugih vitalnih organa i nogu i ruku.

Začepljenje krvnih žila u vratu može dovesti do moždanog udara, ugrušak u koronarnim arterijama dovodi do infarkta, u nogama i rukama takva začepljenja perifernih arterija donose puno boli, nemira, nesanice, šepanja i disfunkcije u svakodnevnom životu. Danas se vjeruje da je kronična bol u leđima povezana u mnogo slučajeva sa leđnim arterijama, čak i erektilna disfunkcija može biti povezana sa arterijskim začepljenjima. Promjena životnih navika i prehrambena je nužna uz lijekove da bi izbjegli najgore.

Sužavanje žila može biti uzrok za začepljenje krvnih žila

Ako se pojavi stenoza shvatite je ozbiljno jer sužavanje žila može biti uzrok za začepljenje krvnih žila. Drugi uzrok je tromboza koja je već znak prisutnosti krvnog ugruška u žili, aneurizma je znak rascjepa u arteriji, a embolija je zaustavljanje ugruška koji putuje krvotokom u plućima ili srcu. Kardiovaskularne bolesti odnose čak 45% života u Evropi, a bol u prsima koja se može širiti i na lijevu ruku i kratkoća daha su najčešći simptomi koji vas dovedu kardiologu.

Začepljenje krvnih žila u mozgu i srcu dovode do paničnog straha i bolesnik se stvarno osjeća kao da je između života i smrti i to često i jesu situacije koje su stvar života i smrti kada treba brzo djelovati. Jasno je da je liječenje osnovnih okidača primarno da do toga ne dođe, što znači da visokotlakaši moraju uzimati lijekove za hipertenziju, dijabetičari lijekove za dijabetes, ako imate masnoće u krvi morate uzimati lijekove, za trombozu morate uzimati antikoagulanse.

Začepljenje krvnih žila je moguće prevenirati

Uz već spomenute lijekove za pojedina stanja kod težih slučajeva se postupa operativno, angioplastika, ugradnja premosnica i stentova su postali već standardni postupci. No, začepljenje krvnih žila je moguće prevenirati jedino promjenom životnog stila, prehrane, smanjenjem tjelesne težine, ako ste pretili, prestankom pušenja, prelaskom na zdravu prehranu, stalnom kontrolom krvnog tlaka, trglicerida i šećera u krvi. Dnevna fizička aktivnost u trajanju od najmanje pola sata i disciplinirano uzimanje svih propisanih lijekova će čuvati vaš krvožilni sustav.

Začepljenje krvnih žila prevenirajte promjenom prehrane, ako imate trigliceride izbacite maslac, žumanjke, mesne prerađevine i pekarske proizvode, koristite kruh i peciva od raži, zobi i ječma. Jedite plavu ribu, soju, karfiol, avokado, bademe, orahe, koristite maslinovo, bučino ili laneno ulje. Od voća su preporučljive jabuke, kruške naranče i breskve i od povrća mrkva, zbog pektina. Izbjegavajte masnu i jako začinjenu hranu, nemojte se prejedati, jedite češće i u manjim obrocima i koristite prirodne pripravke za čišćenje krvnih žila.

Tagovi:

#Začepljenje #krvnih #žila #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak