Zloćudni tumor jednjaka – uzrok, simptomi, liječenje

Zloćudni tumor jednjaka uzrok

Contents

Zloćudni tumor jednjaka je karcinom koji je vrlo rijedak i najčešće se javlja u osoba starijih od šezdesetak godina koji su kronični alkoholičari, pušači, osobe sa refluksnom bolesti, ali i osobe koje su uništili sluznicu jednjaka prezačinjenom prehranom ili kiselinama u slučaju pokušaja samoubojstva.

Uglavnom se zloćudni tumor jednjaka otkriva u zadnjem stadiju bolesti kada je već metastazirao i nije izlječiv, te ima lošu prognozu za preživljavanje je manje operabilan zbog brzog širenja i načina širenja metastaza. Sama operacija jednjaka je vrlo zahtjevna a potpuni oporavak je moguć jedino kada se otkrije u početnoj fazi razvoja patoloških stanica.

Osim navedenih uzroka dobi, refluksa i vanjskih faktora alkohola, pušenja, spol je također uzrok pri čemu muškarci obolijevaju četiri puta češće nego žene. Također je dokazano da se ovaj karcinom češće javlja u područjima Kine i Južne Afrike, nego Europe i Sjeverne Amerike pa se pretpostavlja da ima veze sa podnebljem i načinom ishrane.

Zloćudni tumor jednjaka simptomi

Zloćudni tumor jednjaka ima simptome teškog gutanja i posljedično tome gubitka na tjelesnoj težini. Ukoliko je refluksna bolest uzrok ovog karcinoma žgaravica je glavni simptom. Kronična upala jednjaka je početak razvoja za zloćudni tumor jednjaka jer uzrokuje promjenu stanica te dovodi do pojave karcinoma i njegovog razvoja i metastaziranja.

Zadebljanja sluznice jednjaka predstavlja simptom za rani oblik ovog karcinoma, također ukoliko se na jednjaku razvija polip u obliku mase prema unutarnjoj strani jednjaka te onemogućava prolazak hrane ili čir također su simptomi za pojavu ovog karcinoma. S obzirom da je jednjak kao organ vrlo dugačak od vrata do prsnog koša putem krvi se metastaze mogu proširiti na razne limfne čvorove i time ovaj karcinom postaje neizlječiv.

Osim otežanog guranja, gubitka na težini, žgaravice, mogući simptomi su i krvarenje, povraćanje, te bolovima u prsima. Posljedično može nastati anemija i pothranjenost, opća slabost organizma i gubitak masnog tkiva i mišića. Kako se tumor šiti može pritiskati i dušnik pa može doći do otežanog disanja i iskašljavanja krvi, te promuklosti.

Zloćudni tumor jednjaka liječenje

Liječenje za zloćudni tumor jednjaka ovisi u kojem stadiju je otkriven karcinom, stoga je vrlo važno otkriti ranu fazu razvoja ovog karcinoma. Dijagnoza se postavlja anamnezom gdje se ustanovljuju čimbenici i simptomi koje osoba osjeća, uz fizikalni pregled, te RTG jednjaka koristeći kontrast. Moguće je dijagnosticirati uz pomoć CT prsnog koša, te endoskopski UZV jednjaka ili abdomena. Biopsija jednjaka je uzimanje uzorka koji se daje na PHD analizu da se ustanovi struktura patogenih stanica.

Kod PHD analize ustanovljuju se i testovi na HER2 receptore kako bi se odredilo liječenje ako je karcinom pozitivan na ove receptore sa lijekovima koji ciljano uništavaju stanice karcinoma.

Zloćudni tumor jednjaka liječi se operativno kirurškim putem uz onkološko liječenje zračenjem i /ili kemoterapijom. Pristup liječenju je individualan svakom pacijentu ovisno o stadiju razvoja karcinoma jednjaka, vrsti karcinoma i proširenosti metastaza na druge organe s obzirom da se ovaj karcinom vrlo lako i brzo širi. Kod uznapredovalih karcinoma jednjaka koji nisu operabilni pristupa se intenzivnom agresivnom liječenju kemoradioterapijom kod koje se uzima u obzir opće stanje organizma oboljele osobe zbog mogućnosti da neće preživjeti ovaj agresivan način liječenja.

Tagovi:

#Zloćudni #tumor #jednjaka #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar