Žučni kamenci – uzrok, simptomi, liječenje

Žučni kamenci što su i koji su uzroci

Contents

Žučni kamenci su nakupine unutar žučnih puteva u obliku zrnca pijeska do veličine golf loptice. Mogu se nalaziti u samom žučnom mjehuru što se naziva kolelitijaza ili u žučnim vodovima koledokolitijaza. Funkcija žuči je da omogućuje apsorpciju masnih tvari, kolesterola jer tekućinu žući proizvodi jetra koja pročišćava unesene tvari i šalje kolesterol u obliku žuči na daljnje razgrađivanje.

Žučni kamenci razlikuju dvije vrste: kolesterolski kamenci i pigmentni kamenci u žuči. Kolesterolski kamenci su bijelo-žute boje i obično može biti jedan, ali i više miješanih veličina, dok je kod pigmentiranih kamenaca koji su mali i crni uzrok u kroničnim bolestima poput ciroze jetre, infekcije žučnih puteva i kronična hemoliza.

Prehrana je glavni uzrok stvaranja kamenaca u žuči koja je bogata mastima i ugljikohidratima, a pretilost i gojaznost je glavni uzrok jer se kod pretilih i gojaznih ljudi masnoća ne razgrađuje nego ugrađuje u tijelo. Visoka razina kolesterola i triglicerida, kao i bilirubina glasni su uzroci nastanka žučnih kamenaca. No, uzročnik mogu biti i kontracepcijske pilule i hormonalne pilule, te disfunkcionalnost žučnog mjehura.

Žučni kamenci simptomi

Žučni kamenci u velikoj većini nemaju simptome, no kod manjine se nakon obilnog, naročito masnog obroka javlja bol u gornjem dijelu abdomena, moguće je povraćanje i mučnina. Moguće je da ćete imati vjetrove i osjećati nelagodu u trbuhu. Fizikalnim pregledom gornjeg desnog dijela trbuha kod liječnika može se vrlo lako otkriti radi li se o procesu na žučnom mjehuru ili žučnom vodu.

Ukoliko se radi o žučnoj kolici pojavit će se izuzetno jaka i neugodna bol ispod desnog rebrenog luka koja će trajati satima. Žučna kolika nastaje kada žučni mjehur šalje žuč u dvanaesnik i tako se vrši pritisak na kamenac, te to izaziva veliku bol.

Žučni kamenci koji iziskuju hitnu liječničku pomoć bit će popraćeni simptomima uz jake bolove, sa povišenom tjelesnom temperaturom, mučninom i povraćanjem. Također je moguće da bjeloočnica požuti, te da koža dobije žućkastu boju. Ukoliko se radi o infekciji žučnog mjehura također je potreban hitna liječnička pomoć. Dijagnoza se postavlja i UZV abdomena, pa se vrlo lako mogu otkriti i izbjeći komplikacije.

Žučni kamenci liječenje

S obzirom da žučni kamenci u većini slučajeva ne izazivaju simptome pa nije potrebno liječenje, ipak ukoliko se dijagnosticiraju kamenci potrebno je promijeniti način prehrane kako se bolest ne bi pogoršala.

Međutim ukoliko postoji rizik od komplikacija u obliku raka žučnog mjehura ili polipa koji su dobroćudni tumori na žučnom mjehuru bit će potrebna kirurška intervencija naročito ako postoje simptomi i otežani rad žučnog organa. Ovaj postupak se izvodi endoskopskim putem pri čemu se vade žučni kamenci.

No, moguće je i da se kamenci u žuči mogu otapati uz pomoć lijekova za otapanje kamenaca, no to je dugotrajan postupak. Najčešći postupak je operacija koja može biti otvaranjem trbušne šupljine ili laparoskopski ubodnim ranama kroz koje se vade kamenci. Ukoliko postoji upalni proces postoji i rizik od prsnuća žuči što može biti opasno po život, a dok traje upala ne preporučuje se operativni zahvat već se prvo mora liječiti upala, osim ako je puknuće izvjesnije pa se prvo radi operacija.

Tagovi:

#Žučni #kamenci #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar