Lifestyle

Augmentin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Augmentin – djelovanje ovog lijeka

Augmentin je antibiotik penicilin koji se koristi za liječenje infekcija srednjeg uha i sinusa, infekcije mokraćnih puteva, infekcije dišnih puteva, infekcije kože i mekih tkiva, infekcije zubi i desni, kostiju i zglobova. U njemu su sadržana dva različita lijeka: amoksicilin i klavulanska kiselina. S obzirom da pripada skupini penicilina čije djelovanje može biti zaustavljeno odnosno postanu inaktivni, klavulanska kiselina služi kao druga djelatna komponenta koja sprječava da se tako nešto dogodi. Ne smije se uzimati u slučaju alergije na penicilin, amoksicilin, klavulansku kiselinu ili neki drugi sastojak, a koji su navedeni u uputi o lijeku. Ukoliko postoji nesigurnosti ili nejasnoća u vezi uzimanja ovog lijeka potrebno je obratiti se svom liječniku ili ljekarniku prije početka uzimanja lijeka. Poseban je oprez potreban u slučaju ozbiljnih nuspojava koje se mogu pojaviti kod uzimanja ovog lijeka, to mogu biti alergijska reakcija, konvulzije i upala debelog crijeva. Također je potrebno obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika u slučaju uzimanja bilo kojih drugih lijekova, kao i o tome da biste mogli biti trudni ili ako dojite. Augmentin antibiotik može imati nuspojave i simptome koji mogu utjecati na sposobnost vožnje, pa je potreban oprez i ne treba voziti ili upravljati strojevima u tom slučaju.

Moguće nuspojave lijeka Augmentin

Kod nekih osoba moguće su nuspojave lijeka. Takve nuspojave mogu biti alergijske reakcije, kožni osip, vaskulitis, povišena tjelesna temperatura, bolovi u zglobovima, natečene žlijezde, upala debelog crijeva sa simptomima vodenastog proljeva, uobičajeno praćenog krvlju i sluzi, boli u trbuhu i vrućice. U slučaju postojanja opisanih nuspojava potrebno je što prije obratiti se liječniku za savjet. U rjeđim slučajevima mogu se pojaviti kao nuspojava lijeka i gljivične infekcije u ustima, rodnici ili na kožnim naborima, mučnina, omaglica, glavobolja. Lijek se ne smije uzimati duže od 2 tjedna, a ako se osoba koja je uzimala ovaj lijek i dalje ne osjeća dobro, potrebno je o istome ponovo obavijestiti i posjetiti liječnika. Augmentin kao i ostali slični antibiotici nema nikakvo djelovanje na infekcije koje uzrokuju virusi. Augmentin je antibiotik koji prema uputi liječnika možemo koristiti s namjerom za liječenje samo trenutne bolesti u skladu sa liječničkim savjetima. Antibiotici se trebaju uzimati u odgovarajućoj dozi, u pravo vrijeme i odgovarajući broj dana prema uputama o korištenju.

Kako se uzima Augmentin

Antibiotik Augmentin smije se uzimati točno prema uputama liječnika ili ljekarnika, a uobičajena doza lijeka je za odrasle i djecu koja teže 40 kg ili više, 1 tableta dva puta dnevno ili 1 tableta dva puta dnevno kao viša doza. Djeca starosti 6 godina ili mlađa a koja teže manje od 40 kg liječe se Augmentin oralnom suspenzijom. O davanju lijeka kod djece koja teže manje od 40 kg te u slučaju svih drugih pitanja i nejasnoća potrebno je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom. U slučaju problema s bubrezima ili jetrom također je potrebno obavijestiti liječnika prije uzimanja ovog lijeka. O načinu uzimanja lijeka potrebno je pročitati u uputi o lijeku ili se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Lijek je potrebno uzimati sve do kraja propisane terapije, pa i u slučaju da se osoba osjeća bolje, kako bi se izbjeglo eventualno ponavljanje infekcije. Ovaj antibiotik preuzima se na recept u ljekarni.

Tagovi:

#Augmentin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši