Lifestyle

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV) – uzrok, simptomi, liječenje

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica, uzroci

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica ili BPPV je najčešći uzrok vrtoglavica – stanja gdje naglo nastaje osjećaj vrtnje u našoj glavi. Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica može donijeti kratkotrajne epizode vrtoglavice koje mogu varirati po intenzitetu. Koji su uzroci nastanka navedene vrtoglavice? Okidač su najčešće specifične i nagle promjene u položaju naše glave. Pojavljuje se najčešće kada pomičemo glavu fore/dolje, kod naglog okretanja, kod promjene položaja u krevetu, kod ustajanja iz ležećeg u sjedeći položaj, kod vježbanja.

BBPV je izrazito neugodna pojava, ali važno je naglasiti da je ona česta i da je vrlo rijetko alarmantan znak za neki ozbiljniji poremećaj. Najveća opasnost je zapravo rizik od pada kada osoba izgubi svoju ravnotežu. Što se događa unutar glave kada nastaju vrtoglavice? Za navedeno stanje često su odgovorni vestibularni labirint unutar našeg uha i otoliti koji su odgovorni za registraciju položaja naše glave. Kada dolazi do promjene otolita, oni zalutaju u polukružne kanaliće i izazivaju pretjeranu osjetljivost na promjene položaja naše glave. Uzroci njihovog odvajanja mogu biti: Udarac u glavu, udarac i trauma uha, infekcija uha ili starost.

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica, simptomi

Znakovi i simptomi koji nas upozoravaju da je u pitanju Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica su sljedeći: Osjećaj da nam se vrti, osjećaj pomicanja prostora u krug dok Vi stojite ili sjedite na mjestu, gubitak vlastite ravnoteže, mučnina i povraćanje. Sami simptomi mogu brzo nastati i isto tako brzo nestati, često traju manje od pune minute. Simptomi se mogu pojaviti u raznim situacijama, ovisno od osobe do osobe, ali najčešće nastaju radi naglih promjena položaja u kojemu je naša glava odmarala. Da li je Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica stanje koje se povlači?

Epizode navedene vrtoglavice se mogu samostalno povući na neko vrijeme, ali i opet pojaviti. Ukoliko često mijenjate položaj glave, tada probajte to činiti na što nježniji način kako ne bi iskusili navedenu vrtoglavicu. Pojedinci navode kako osjećaju i nestabilnost, kao i gubitak ravnoteže dok naglo ustanu, ili dok se naglo krenu kretati iz jednog položaja u drugi. Kada je potrebno obratiti se liječniku? Liječničku pomoć je potrebno zatražiti ako se tegobe često ponavljaju. Ako primijetite da vrtoglavice naglo rastu, da su izrazito jake i da Vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima – tada se obratite liječniku.

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica, liječenje

Prije procesa liječenja, potrebno je napraviti dijagnozu stanja. Dijagnoza se često sastoji od uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda. Osim toga, pacijenti često sami mogu odrediti koje uho stvara problem uz kratki test koji određuje doktor. Kako izgleda proces liječenja? Liječenje je lagano i efektno, i ono se često sastoji od liječenja bez prisustva lijekova. Liječnik će prvo pokušati namjestiti odvojene otolite sa serijom manevara koji mogu trajati do 15 minuta. Pacijent se najprije posjedne da bi se moglo manevrirati s njegovom glavom i tijelom – što pridonosi pomicanju otolita van polukružnih kanalića gdje su oni zaglavili.

Sama procedura nije bolna niti zahtjevna, i ona je uspješna u većini slučajeva. Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica se najčešće rješava posjetom liječniku. U vrlo rijetkim slučajevima nije moguća liječnička repozicija otolita, što znači da će ono zahtijevati kirurški pristup. Kirurški pristup omogućuje postavljanje koštanog čepa koji blokira unutarnji dio našeg uha koji je odgovoran za navedenu vrtoglavicu. U 90% slučajeva Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica se uspješno liječi, što znači da se uzroci mogu uspješno ukloniti.

Tagovi:

#Benigna #paroksizmalna #pozicijska #vrtoglavica #BPPV #uzrok #simptomi #liječenje